Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #3:2] Album: WINGLESS ANGELS – Wingless Angels

WINGLESS ANGELS

Wingless Angels

Mindless/PolyGram

Det lär dröja innan Mick Jagger gör sitt efterlängtade countryalbum, men efter 25 års väntan får vi här slutligen Keith Richards eget reggaealbum. Ända sedan Rolling Stones spelade in »Goats Head Soup« i Kingston 1973 har Keith Richards varit besatt av reggae. 1976 övertalade han till exempel sina kollegor i bandet att göra en cover på reggaeklassikern »Cherry Oh Baby« till albumet »Black and Blue«. När Keith Richards debuterade som soloartist gjorde han det också med en singel där han tolkade »The Harder They Come«.

Att även Mick Jaggers första singel som soloartist faktiskt var en reggaeinspelning (en duett med Peter Tosh) understryker hur stor del av Stones säregna, långsamma sväng som är lånat från Jamaica. Lyssna på ihåligheten i musiken. När Stones spelar ballader spelar de nästan rocksteady.

Detta album är inspelat i Keith Richards eget hus beläget bland de gröna kullarna ovanför Ocho Rios på Jamaica. Uppenbarligen var det så varmt under inspelningen att de lät fönstren vara öppna medan bandet rullade — ljudet av surrande nattinsekter bryter nämligen ofta igenom musiken.

Wingless Angels är namnet på en samling väldigt långhåriga och väldigt religiösa rastamän. Sex svarta män och en kvinna plus Keith själv som »the albino of the group«.

Keith Richards lärde känna dessa rastamän redan 1972 och de har sedan dess regelbundet träffats och jammat och sjungit nätterna igenom. Rastamännen har döpt Richards till Brother Keith. Han själv har döpt dem till Wingless Angels, »eftersom de sjunger som änglar men saknar vingar«. Wingless Angels är djupt troende rastafari. De utövar en form av religiöst trummande som kallas nyabinghi. Detta verkar i princip gå ut på att man sitter och trummar och hummar tillsammans, timme efter timme, samtidigt som man bolmar på jointar stora som trafikkoner.

Utan att på något sätt romantisera drogbruk (knark är farligt, ungdomar) tillhör Wingless Angels den mest stenade musik jag hört. Jag äger ändå ett par meter med reggaeskivor, men jag har aldrig hört musik så svävande och konturlös. Det är musik med slappt handslag — i positiv bemärkelse. Samtidigt som Keith Richards suger på sin trafikkon spelar han gitarr, bas och keyboard med ena handen. I övrigt består skivan nästan uteslutande av Wingless Angles-medlemmarnas eget trummande och hummande och puffande. Mmmm. Hmmm. Mmmm. Så låter det.

Bland medlemmarna i Wingless Angels märks Winston »Blackskull« Thomas, som spelat med både Talking Heads och Bad Brains, samt framför allt den legendariske Justin Hinds. Som frontfigur i Justin Hinds & The Dominoes har han gjort klassiska inspelningar som »Carry Go Bring Home« på sextiotalet och den magiska »Spotlight« på sjuttiotalet. Justin Hinds röst skär rakt genom den jamaicanska natten och blir ett med nattinsekterna. Till slut blir det omöjligt att urskilja vem som hummar, människor eller insekter; allt förenas i musik som ligger på rygg i trettio graders värme och tittar på stjärnorna.

Medan Rolling Stones senaste album var måttligt upphetsande är Wingless Angels album något av en jamaicansk »Exile On Main Street«. Improviserad musik, fullständigt fri och självklar, som ändå hålls samman genom en gemensam vision. Wingless Angels må vara ett med sina trafikkoner men de vet exakt vart de vill komma. Av albumets 16 spår är det mest gamla jamaicanska folksånger men de gör även en fin »Rivers of Babylon« samt »Enjoy Yourself« som Specials gjorde på sitt andra album. Som bonus har Keith Richards också bidragit med väldigt fina blyertsteckningar till omslaget.

Jan Gradvall

Filed under: Album vol 2 #3, Betyg 08, Jan Gradvall, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: