Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #3:2] Album: 2PAC – R U Still Down (Remember Me)

2PAC

R U Still Down (Remember Me)

Amaru Records/Zomba

Tupac »2Pac« Shakurs död påverkade inte hans produktionstakt. Tvärtom har han efter sin död varit mer produktiv än någonsin. Efter att 2Pac mördades har det inte gått en månad utan att det dykt upp ett nytt album där han medverkat. Spöket 2Pac har hörts rappa på ett otal filmsoundtrack samt som gästartist hos hip hop-kollegor. Det är nästan så att man fasar över den dag då till exempel Prince lämnar jordelivet. Skivindustrin älskar när produktiva artister dör och arkivskåpen lämnas vidöppna.

Det album som släpptes kort efter att 2Pac mördades, under pseudonymen Machiaveli, lät misstänkt halvfärdigt, men blev ändå en mångmiljonsäljare. Trots den skivan — och trots alla andra postumt utgivna låtar som dykt upp i andra sammanhang — har Tupak Shakurs mor nu lyckats hitta ytterligare hela 28 låtar bland sin sons kvarlevor. »R U Still Down« är en dubbel-CD med enbart tidigare outgivet material.

Trots att Tupac Shakur bara var 25 år när han mördades hann han spela in extremt mycket musik. Förutom hans skivor med Digital Underground hann 2Pac göra fyra soloalbum, varav ett dubbelalbum, som soloartist. Fyra album som blir fem om man dessutom räknar med Thug Life-skivan. Lägg därtill det postumt utgivna Machiaveli-albumet. Plus denna nya dubbel-CD.

Allt detta sammantaget pekar på att myten om 2Pac inte stämmer. Medan han i media framställts som en partajande gangster — någon som poserade mer än arbetade — visar hans livsverk att Tupac Shakur i själva verket var en hårt arbetande musiker. Precis som Prince verkar han mest av allt ha älskat livet i skivstudion.

Det mest anmärkningsvärda med dessa 25 nya låtar är att det inte handlar om lösa jam, utan om färdiga låtar. Helt färdiga låtar med vers och refräng och genomarbetade texter. Visserligen har säkert skivans producenter och musiker gjort massor med pålägg i efterhand, men allting bygger helt på 2Pacs egna sångmelodier.

Som låtskrivare var Tupac Shakur något av hip hop-musikens egen Billy Joel eller Elton John, i positiv bemärkelse. Ballader som »Dear Mama«, eller »I Wonder If Heaven Got a Ghetto« på detta album, är inte gangster-hip hop utan sentimentala evergreens. »R U Still Down« är som album betraktat inte i närheten av »All Eyez on Me«, men åtminstone hälften av dessa 25 låtar är förbluffande bra för att vara skåpmat.

Jan Gradvall

Filed under: Album vol 2 #3, Betyg 06, Jan Gradvall, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: