Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #3:2] Album: SOUL KITCHEN – Cut Your Bonds

SOUL KITCHEN

Cut Your Bonds

Dorian/Border

Det finns några stycken kvar. Idealister som startar små oberoende skivbolag utan någon som helst tanke på att tjäna storkovan. Som drivs av kärleken till all den briljanta musik de hör sippra fram ur underjordiska källor.

Roger Gunnarsson är en av dessa idealister som ständigt får kämpa i ekonomisk motvind. Hans lilla bolag Dorian, med bas i Halmstad, har främst gjort sig känt för att ge ut olika former av soft indiepop, inte sällan den allra mjukaste form som har sitt ursprung i den brittiska anorakpoprörelsen. Daniel Saturns Beatles-lektion »Softly« kom tidigare i höstas och är väl värd att plugga in. De två utgivna samlingarna »A Chance to Shine« (1996) och »True to You« (1997) är nödvändiga om man vill hålla koll på indiepopsverige.

Senaste utgåvan på Dorian är kvartetten Soul Kitchens debutalbum »Cut Your Bonds«. De härstammar från Vetlanda. Numera bor de i Göteborg. Fast om man lyssnar på låtar som »The Madness of His Shade« och »Tonight on Fallical News« kan man börja undra om de inte vuxit upp i samma Manchester-stadsdelar som Steven Patrick Morrissey och Johnny Marr. Det är så uppenbart The Smiths-influerat att det hela känns aningen meningslöst. Jag hade säkert haft ett annat förhållande till Soul Kitchen om jag aldrig hört något med The Smiths. Och ibland går det förstås att köpa lika uppenbara lån om det görs lite skickligare. Inledande »Lovetray« sväljer jag däremot utan några som helst förbehåll. En låt som dryper av den där naiva charmen som krävs för att anorakpop ska kunna fungera. Men den ljuspunkten räcker inte långt. De flesta av de nio spåren är för långa och ibland, som på avslutande »Never Angel Story«, blir Soul Kitchen helt enkelt för tråkiga. De borde nog följa sitt eget råd i albumtiteln och klippa av sina Smiths-bojor.

Terry Ericsson

Filed under: Album vol 2 #3, Betyg 05, Terry Ericsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: