Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #3:2] Album: PAUL SCHÜTZE – Second Site

PAUL SCHÜTZE

Second Site

Virgin

Så var det dags igen: den London-baserade kompositören Paul Schütze har spelat in — det börjar bli tjatigt, men det måste sägas — ännu ett fantastiskt album. Den här gången är temat tydligare definierat och mer precist utfört än på någon av hans många tidigare skivor. Platsen som antyds i titeln är en astronomisk trädgård, uppförd på 1700-talet i den indiska staden Jaipur. »Second Site« är en betraktelse över trädgårdens arkitektur och dess olika beståndsdelars astronomiska funktioner; »second« eftersom skivan utgör andra delen i en trilogi som inleddes med förra årets »Site Anubis«.

Över musik som är mer stillastående och kontemplativt lågmäld än något annat Schütze spelat in guidas vi av en kvinnlig röst genom den här dubbel-CD:ns 100 sammanhängande minuter. Den effektivt torra berättarrösten tillhör finskan Päivi Björkenheim (en släkting, kanske, till den tidigare Schütze-kollaboratören Raoul Björkenheim?). Medverkar gör också Clive Bell på olika flöjtinstrument, medan Schütze själv står för percussion och ljudbearbetning. Samspelet mellan de olika instrumenten, och mellan rösten och bakgrunderna, är exceptionellt tätt. Allt blir en del av samma värld, inga sömmar är synliga.

Det finns alltid risker med den här sortens idéer: fallgropar av livlöshet och tristess, kyla, distans och ihålig intellektualism. »Second Site« är inte heller ett album som i första hand berör via hjärtat eller musklerna. Det har inte särskilt mycket med känslor — i den mening ordet brukar användas i poprecensioner — att göra. Däremot klarar sig Schütze med god marginal undan alla de uppradade skällsorden. Det här är ett fascinerande album, med en närvarokänsla som växer sig starkare ju längre man lyssnar. Då handlar det förstås inte om artistens personliga närvaro inför lyssnaren, utan om lyssnarens närvaro inför det artisten har bestämt sig för att gestalta.

Den som inte för en sekund kan tänka sig att någon gång ersätta dansgolv, gitarriff, popmelodier och intima berättelser om kärlek och vardagsliv med idéhistoriska atmosfärer och visionär arkitektur (framför stereon, dessutom) behöver inte bemöda sig om att leta upp »Second Site«. Den som däremot får fjärilar i magen av tanken på att via minutiöst detaljerade atmosfärer föras runt i en historisk miljö, för evigt vibrerande av människans drömmar om att en dag kunna förstå universum, lär knappast bli besviken.

Sebastian Stebe

Filed under: Album vol 2 #3, Betyg 08, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: