Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #3:2] Album: LSG – Levert Sweat Gill

LSG

Levert Sweat Gill

Elektra/Warner

Trots att ingen av veteranerna Gerald Levert, Keith Sweat eller Johnny Gill haft några riktiga soloframgångar på ett tag skulle de säkert fortsätta vara musikmiljonärer livet ut även om de slutade ge ut skivor i eget namn. De är tre extremt upptagna män, med agendorna fulla av studio- och branschjobb.

Ganska många har nog ändå, sedan nyheten om denna »supergrupp« spreds i somras, gått och hoppats på en riktigt stor platta. Jag är tveklöst en av dem.

För mig var Keith Sweat den allra störste croonern under andra hälften av åttiotalet, då R&B ännu hette swingbeat och Johnny Gill ännu sjöng i New Edition.

Faktum är att Keith Sweat så sent som för ett år sedan gjorde ett av sina allra starkaste album och kanske hela förra vinterns bästa soulplatta — utan att den ens recenserades någonstans bortom specialtidningarna (Vibe hyllade den).

Det är tyvärr så det fungerar: en ny R&B-stjärna är per definition viktigare än en gammal, så allt ljus på Usher trots att Keith Sweat är bättre än någonsin.

Tyvärr fungerar LSG-projektet uselt som bevis för detta.

Jag kan inte förstå varför dessa herrar inte bestämmer sig för att göra ett rejält och bitigt soulalbum med verkliga idéer, med texter som betyder något; bestämmer sig för att jobba med en eller några få producenter som vill göra ett riktigt album och inte bara ännu en modernt mallad R&B-produkt med varenda obligatorisk sampling och loop vi redan hört på 200 album sedan 1995.

Inledande »Door #1« och »Round & Round« låter lovande, rootsiga rundgångar på tre-fyra pianoelektriska powerchords med tre gitarrljud sida vid sida; en wah-wah, en mouthbox och Curtis Mayfield-drillande soullicks; och tredje spåret »You Got Me« inleds som Temptations blaxploitationchock »Masterpiece« från 1973. Men den fortsätter inte någonvart, och precis där tar alla idéer slut.

Kjell Häglund

Filed under: Album vol 2 #3, Betyg 04, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: