Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #3:2] Album: KACY CROWLEY – Anchorless

KACY CROWLEY

Anchorless

Atlantic/Warner

Amerikanskor med elgitarr har varit rejält på hugget de senaste åren. Uppfödda på Rickie Lee Jones och Joni Mitchell, och med Alanis Morrisettes framgångar som extra sporre har den ena tjejen efter den andra vunnit både skivbolagschefernas och lyssnarnas öron.

Varje skivbolag med självaktning ska i dag ha en kvinnlig rocktrubadur. På samma självklara sätt som att de tidigare skulle ha en manlig dito. I dag står de där med sina Mellencamp och motsvarande som bara tuggar pengar. Det är tjejerna som får räkenskaperna att gå ihop. Atlantics löfte heter Kacy Crowley, född i Massachusetts, uppvuxen i Connecticut, misslyckad kafésångerska i Los Angeles, misslyckad rockare i New York City, pånyttfödd låtskrivare och sångerska i Austin, Texas.

Titeln på hennes debutalbum — »Anchorless« — säger en hel del om hur hon drivit omkring, utan att egentligen finna någon egen plats. Så är det också till stor del med låtarna på plattan, som producerats av Dave McNair. Hon är inte dålig — långtifrån. Rösten är ett slags märklig korsning av Rickie Lee Jones lite coola attityd, Stevie Nicks popkänsla och ett på tok för ohälsosamt cigarettintag.

Tyvärr är inte materialet lika lockande. Den självbiografiska »Rebellious« är snyggt upplagd, men kanske inte så där värst intressant eller spännande. Klar Carina Rydberg-varning. Likaså är »Hand to Mouthville« läckert konstruerad kring ett par envetna gitarriff och Crowleys erkänt tuffa röst, som både river i skinnet och smeker ens inre. Här och där försöker hon skapa något slags dynamik mellan olika musikaliska element, ungefär som när Ani DiFranco stuvar ihop purfärska dansrytmer med uråldriga gitarrackord. Men Crowley vågar aldrig riktigt ta steget helt ut.

När hon väl gör det, som i »Nickel to the Stone«, blir resultatet manierat.

Micke Widell

Filed under: Album vol 2 #3, Betyg 04, Micke Widell, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: