Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #3:2] Album: CLOUDBERRY JAM – The Shuffle

CLOUDBERRY JAM

The Shuffle

North Of No South/MD

Man kan höra på musiken att Cloudberry Jam är trevliga, coola och passionerade människor som lyssnar på en massa bra musik; att de är duktiga och ibland rätt spännande musiker och arrangörer; att de har ett stort hjärta.

Ändå är själva musiken, som man alltså utan problem kan höra allt detta i, i sig själv närmast motsatsen: jobbig, stel, trög, tråkig.

Sångerskan låter som en sån där musikhögskoletjej som får chansen att sjunga lite jazzpop i Café Umeå ibland. Musikerna lägger upp en mängd snygga ackord, men ihopskarvningen är dömd att misslyckas utan melodier. Det låter som om melodierna kommit i sista hand — när allt annat varit färdigt har de baxat in melodier så gott de kunnat. De har några pärlor och ska göra halsband av dem men glömmer tråden att trä dem på.

Jag menar, hur många sånger med Cloudberry Jam kan du börja nynna på? Om jag ger dig en halvtimmes betänketid? Om du får lyssna igenom skivorna en gång först?

Nej, jag tvivlar på att du skulle klara uppgiften ändå. Visst går de att memorera om man ger sig fan på det, men de rör sig inte naturligt, de lockar inte till en glad trall när man är ute och går.

Resultatet blir bara ett ovigt, fanatiskt riffande utan att en enda skön groove uppstår; där takt- och tonartsbyten bryter in utan att man förstår varför. Cloudberry Jam är som en trasig helikopter som varvat upp rotorbladen maximalt utan att kunna lyfta.

Kjell Häglund

Annonser

Filed under: Album vol 2 #3, Betyg 02, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: