Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #3:2] Album: CARPET PEOPLE – Assemble & Plug

CARPET PEOPLE

Assemble & Plug

North Of No South/MD

Det sägs att Anders Hellman bara skriver låtar under det mörka, kalla vinterhalvåret. Om det stämmer kan man börja undra hur det kommer att låta om han får för sig att skriva musik under de varma norrländska sommarnätter då mörkret aldrig infinner sig. Helt annorlunda, förmodligen.

Carpet People släppte i vintras albumdebuten »Volley You Make«, som var en rätt vilsen historia. Låtarna klockade oftast in runt tvåminutersstrecket och fick aldrig riktigt chansen att sätta sig. Det jag hade mest problem med var Anders Hellmans gnälliga sång som kändes påklistrat svårmodig. Han försökte gny som Will Oldham men lyckades inte alls låta lika övertygande. På uppföljaren »Assemble & Plug« har det hänt en hel del. Numera ingår även Emil Ödling (ex Blithe) i sättningen och han countryslidar känsligt på slo fi-instrumenterade »Slaukin; Your Companion«, en fullträff i less-is-more-genren. Emils countryådra kunde vi för övrigt höra mer av när han under pseudonymen Ward J Little tidigare i höst gav ut egna plattan »Homing Tones«.

Den viktigaste skillnaden mellan »Assemble & Plug« och »Volley You Make« är ändå att Anders Hellman lagt bort sin manierade sångstil. Det konstruerade svårmodet har ersatts av en melankoli som ofta — inte minst på »A House in the Forest« — träffar rakt i hjärtat.

Albumet består av de två delarna »Assemble«, med nyinspelat material, och »Plug«, en samling låtar som inte riktigt passade in på debuten. Jag är inte så säker på att de där överblivna låtarna fungerar så mycket bättre här. Ett par av dem hade nog passat bättre på en EP utgiven någon gång i tidsperioden mellan de två fullängdsskivorna. »Assemble« utan »Plug« hade blivit en starkare och mer enhetlig LP.

Ändå finns det mycket här som talar för att vi kan se fram emot fler vemodiga slo fi-epos skrivna under det kalla vinterhalvåret.

Terry Ericsson

Annonser

Filed under: Album vol 2 #3, Betyg 06, Terry Ericsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: