Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #3:2] Krysztof Komeda

Krysztof Komeda

ÄR VI REDO att återupptäcka Krzysztof Komedas musik? Det tycks så, snart trettio år efter det att den polske pianisten och kompositören medvetslös fördes tillbaka till sitt hemland; bara för att dö, dagarna innan han skulle fyllt 38.

Anledningen är årets starkaste och vackraste jazzplatta, trumpetaren Tomasz Stankos »Litania« (ECM), som är uppbyggd på Komedas musik. Stanko spelade med Komeda på samtliga dennes konserter under åren 1963-1968 — bland annat gjorde man flera gästspel på Gyllene Cirkeln i Stockholm — och han medverkade under samma period på alla de soundtracks Komeda gjorde till olika polska filmer.

Komedas egen debut i det sammanhanget var även regissören Roman Polanskis debut, »Två män och ett skåp« från 1957. Det skulle så småningom bli ett fyrtiotal andra filmer som försågs med Komedas musik. Han arbetade med bland andra Andrzej Wajda, men det var hans musik till Polanskis »Kniven i vattnet« — med den svenske tenorsaxofonisten Bernt Rosengren som främste solist — som gav honom ett erkännande även utanför hemlandet. En av kompositionerna från den filmen är för övrigt tillägnad svenske poeten Svante Foerster, och är en av höjdpunkterna på »Litania«.

1968 tog Polanski honom med till Hollywood, där paret samarbetade med filmen »Rosemary’s Baby«.

Hans tragiska död våren 1969 avbröt en internationell karriär innan den ens fått styrfart och i dag hittar man bara Komedas originalmusik på obskyra polska plattor. (Leta efter den snart tio år gamla »Polish Jazz volume 3«, på märket Polskie Nagrania!)

Stankos kärleksfulla hyllning, ett högst vemodigt möte mellan östeuropeisk passion och cool jazzestetik, borde kunna ändra på det.


Lennart Persson

Annonser

Filed under: Lennart Persson, POP vol 2 #3, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: