Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2:2] Album: WHITE HASSLE – National Chain

WHITE HASSLE

National Chain

Matador/Border

När Marcellus Hall bildade Railroad Jerk hade han en idé om att de skulle låta som en kombination av Hank Williams, Robert Johnson, The Fall och Birthday Party. Sedan debutalbumet 1990 har New York-kvartetten försökt nå upp till den programförklaringen.

White Hassle består av Marcellus och Dave Varenka. Dave är också, sedan 1993, medlem i Railroad Jerk. I White Hassle har de valt samma musikaliska uppgifter som i Railroad Jerk. Marcellus sjunger och spelar gitarr och munspel, och Dave trummar. Hans trumset har dock ändrat utseende något. I White Hassle håller han takten på grytor och kastruller. På konvolutet poserar han med en upp och nervänd plasthink.

»National Chain«, som är deras debutalbum, får mig att tänka på The Holy Modal Rounders — på gruppen i allmänhet och på deras självbetitlade debutskiva från 1965 i synnerhet. De båda grupperna hämtar inspiration från samma källor: folk, country och blues. De har samma ambivalenta inställning till sin musik och dess ursprung. De behärskar instrumenten, har alla skivorna och ryser säkert ärligt när till exempel Bukka White tar ton. Men samtidigt kan de inte hjälpa att räcka ut tungorna åt alltihop. Och gå sin egen väg.

Precis som »The Holy Modal Rounders« finns det också flera covers på »National Chain«. White Hassle gör Hank Williams, George Jones, Everly Brothers och Ray Charles. Det visar också på ambitionsnivån, en blandning av mod och respektlöshet. Gruppen kör nämligen över originalen med sin White Hassletruck. Och kommer undan med det.

Jag vet inte om Marcellus hade liknande storstilade planer när han bildade White Hassle som han hade för Railroad Jerk. Jag tror inte det. Men »National Chain« låter som två mycket musikkunniga män på semester som tagit en studio i besittning, som har väldigt kul och gör vad de vill. Och det kan väl aldrig vara fel.

Johan Jacobsson

Annonser

Filed under: Album vol 2 #2, Betyg 07, Johan Jacobsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: