Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2:2] Album: TITIYO – Extended

TITIYO

Extended

Superstudio Orange/Diesel

Om det någon gång anordnas ett Slacker-VM borde Sveriges trupp tåga in med Titiyo och Magnus Frykberg som fanbärare. Sedan skivdebuten 1988 har de fram till denna återkomst lyckats pressa ur sig två (2) album. Två korta album på tio långa år. Polaroid från skivstudion: två sköldpaddor kravlar runt bland sladdarna i slow motion. Den ena sköldpaddan är lite trött och letar efter en plats att sova. Den andra sköldpaddan funderar i fyra månader på om cymbalen i höger högtalare bör höjas eller sänkas.

Men precis som i den gamla sagan »Haren & sköldpaddan« är det inte alltid den som springer snabbast som vinner loppet. Medan deras kollegor ihärdig studsat runt i cirklar de senaste åren — otåligt sniffande efter var gräset egentligen är grönast — har sköldpaddorna Titiyo och Magnus Frykberg hunnit mycket längre. Just genom sin världsfrånvända långsamhet och sin målmedvetenhet har de hittat fram till en plats där ingen annan tidigare har varit. Kan »Extended« över huvud taget kallas för ett soulalbum? Jo, det kan det nog, fast musiken har inget att göra med det som numera kallas för R&B. Det här är musik med ett lod som ligger betydligt djupare än så.

Kompet på »Extended« kan egentligen inte kallas komp utan snarare ljudbilder eller kanske ljudscenarion. Magnus Frykberg har antagligen lyssnat väldigt mycket på RZA:s produktioner till Wu-Tang Clan-medlemmarnas soloalbum. Efter den inledande »I’ll Be Gone«, en utmärkt men traditionell soullåt, följer en svit med fyra låtar uppbyggda av ljud som tidigare inte funnits inom soulmusiken. Precis som RZA konstruerar Frykberg ljudscenarion av allt från fabriksljud och distortion till samplingar från klassisk musik och konstmusik. Eller vad det nu är. Det är i alla fall ytterst komplexa vävnader av ljud, säreget vackra sådana, som kanske endast en perfektionist med en sköldpaddas tålamod har förmåga att konstruera.

När sedan Titiyos röst träder in i dessa ljudscenarion försvinner referenserna till RZA och även alla andra referenser. Nu låter det bara som Titiyo, ingenting annat. Att Titiyo är Sveriges bästa soulsångerska visste vi redan. Vad denna skiva dessutom framhäver är hennes unika närvaro. Att sjunga en låt är inte detsamma som att gestalta den. Numera finns det massor av duktiga soulsångerskor och soulsångare i Sverige, men problemet är att de flesta just bara sjunger. Numera görs det också en enorm massa musik i världen som bara är just musik. Musik utan ansikte. Men Titityo gestaltar verkligen de sånger hon framför på »Extended«. Hon gör dem tredimensionella på ett sätt som för tankarna till Joni Mitchell och faktiskt även Nick Drake. Medan de fem första låtarna är det bästa Titiyo gjort tappar därefter albumet tillfälligt något i koncentration. Låt nummer fem, »Misunderstood«, är en andlös cover på en för mig tidigare okänd låt av The Undisputed Truth (psykedelisk soulgrupp som Norman Whitfield gav några guldår i början på sjuttiotalet) och känns nästan som skivans klimax. Nästföljande »Josefin Dean«, med blueskomp, lyckas inte följa upp. Albumet svajar därför något just i mittpartiet. Att göra en cover av »This Is« från Titiyos förra album känns också poänglöst. Det är perfektionism som slår över i fånighet. Inte minst med tanke på att de faktiskt också återanvänder körpartiet från den låten i »Comin’ Home«.

Men det är de enda invändningarna. När den förstummande »Even on a Sunny Day« tonar fram försvinner till och med ens frustration över att det antagligen lär dröja minst fyra år innan nästa Titiyo-album är färdigt.

»Extended« håller garanterat ända fram till dess.

Jan Gradvall

Annonser

Filed under: Album vol 2 #2, Betyg 08, Jan Gradvall, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: