Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2:2] Album: STRANGELOVE – Strangelove

STRANGELOVE

Strangelove

Food/EMI

Kvoten av ensammast-i-världen-musiker börjar bli fylld nu. Det går inte att sympatisera och identifiera sig med hur många som helst och på varje Will Oldham och Bill Callahan går det alltid ett antal lo fi-losers som inte väcker några medkänslor alls. Värst är det på den engelska sidan där till och med gudfadern av misär och ensamhet, Morrissey, börjar tappa greppet på allvar.

Patrick Duff är ännu en Mr Miserabel. Hans Strangelove, med en och annan rot i Blue Aeroplanes, sägs tillhöra post-Radiohead/Suede-generationen av brittiska vemodspopband. I mina öron är det ingenting annat än anemisk gothpop.

Duff har tillbringat tid på rehabiliteringsklinik för sitt drog- och alkoholberoende och han besjunger sig sälg som en riktig freak: »I live a life alone, inside a plastic hole, inside a cage of stones, I dug myself this hole… I’m a freak«. Snacka om att gräva sin egen grav. Vi har ju redan Thom E Yorke och Radioheads »Creep«, utanförskapets nationalhymn. Vad ska vi då med ett goth-Suede till, lett av en halvfigur som alltför uppenbart vill vara Morrissey men inte ens når upp till anklarna på den senares främste efterapare, Genes Martin Rossiter. Jag hade kunnat ha betydligt mer överseende om Strangelove åtminstone haft lika många starka poplåtar som Gene och Suede, men det har de inte. »The Greatest Show on Earth« har viss glöd, men därefter är det slut på det roliga. Mest sövande är några lågmälda ballader mot slutet.

Gång på gång kikar det där gothspöket fram bakom Patrick Duffs bräckliga gestalt. Så nej, Mr goth-Patrick, det är nog få som vill betala inträde till din freakshow.

Terry Ericsson

Filed under: Album vol 2 #2, Betyg 03, Terry Ericsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: