Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2:2] Album: MATHIAS LANDAEUS – Darling

MATHIAS LANDAEUS

Darling

Amigo/MD

När han kom hem med både trio och debutalbum från New York förra året var det svårt att inte låta sig imponeras. Mathias Landaeus spelade klassiskt jazzpiano men på en hip och rättfram »jive« vi sällan hör i Sverige. Dessutom med en briljant liten brytning på Jan Johansson-svenska.

Uppföljaren »Darling« visar upp samma halvamerikanska kvartett som senast — Karl-Martin Almqvist på tenorsax, David Miller på bas och Sebastian Voegler på trummor — som ytterligare växt samman till en bitvis brutalt kreativ enhet. Fäbodsvisan är utbytt mot balladromantisk amerikansk klassicism (hör det tjusiga titelspåret), men mest kränger musiken fram och tillbaka mellan Charlie Mingus och Bud Powell, med en idelig egensinnig uppfinningsrikedom i arrangemangen. Som när det släpiga bluesriffet i »Sucker«, tungt accentuerat av våldsamma virvelslag, hetsar Landaeus att böja sig upp över flygeln och slita i strängarna inne i lådan, samtidigt som David Miller går lös på basen med en stråke. Ett jazzoväsen som känns både hippare och hårdare än Teddybears STHLM och Hellacopters tillsammans.

Att Mathias Landaeus är en hängiven modernist hörs också på det komplexa temat i »The Adventures of Captain Holmes«, och den psykedeliskt sökande »Surroundings«, där indiska och djupt nordiska klanger stiger och blandas som hörbar rökelse, hela tiden nära att brista ut på bred amerikanska.

Dessutom ritar Mathias sina egna omslag, lika burdust sexigt och stilistiskt som han skriver och spelar sina låtar.

Kjell Häglund

Filed under: Album vol 2 #2, Betyg 07, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: