Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2:2] Album: LABRADFORD – Mi Media Naranja

LABRADFORD

Mi Media Naranja

Blast First/MNW ILR

Labradfords två första album, »Prazision« (1993) och »A Stable Reference« (1995), var helt befriade från rytmer. Visserligen hade basisten Robert Donne, som tillkom efter »Prazision«, gett Marks gitarrer och hans partner Carter Browns elektronik en lite mer stabil grund att stå på. Men rytmer i betydelsen trummor fanns det inga.

Vid den tiden blev Labradfords musik ofta beskriven som isolationistisk. Gruppen samsades med artister som :zoviet*france:, Disco Inferno, E.A.R. och Jim O’Rourke om utrymmet på samlingsskivan »Ambient 4 — Isolationism«. De döpte låtar efter det område i Houston där Neil Armstrong bodde. De talade sig varma för rymdprogrammets spirituella dimension. De gjorde helt enkelt musik för mentala rymdresor.

Ett halvår senare dök deras självbetitlade tredje album upp i affärerna. Det första spåret lät som om någon spelade gatubrunn medan en armé ondskefulla soldater, ledda av en fiolspelande härförare, marscherade allt närmare. Och spår nummer tre, »Pico« var fantastiskt med sin Doctor Who-aktiga synt, sina burkiga, aviga trummor, sin mjuka bas och sin majestätiskt klingande gitarr.

De hade tagit sin rymdrock ett steg längre.

»Mi Media Naranja« är Labradfords fjärde album. Pressreleasen skryter med att det är gruppens mest filmiska verk hittills, och det stämmer nog. Här tar de tendenserna från föregångaren, packar ner dem i en resväska och ger sig ut på vidare upptäcktsfärd. »WR« är en salig blandning av Twin Peaks-bas, manipulerade barnröster, tickande percussion, åskmuller, klirrande gitarrer och en sammanhållande orgel. I »CM« tar en försiktig Fender Rhodes, ett loopat metalljud och svajarmsgitarr ut lyssnaren på en sinnesvidgande resa. Och när en röst bryter fram genom synt- och gitarrlagren i »Grate« och mumlar, liksom genom en walkie-talkie, något om en radio kapitulerar jag fullständigt.

Johan Jacobsson

Filed under: Album vol 2 #2, Betyg 08, Johan Jacobsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: