Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2:2] Album: ROBBIE FULKS – South Mouth

ROBBIE FULKS

South Mouth

Bloodshot/MNW ILR

»South Mouth« är det andra albumet med det nya honky tonk-fyndet Robbie Fulks, som tillsammans med bland annat bandet Skeletons spelar country som om hans liv hängde på det. Det är också hans sista skiva för det lilla Chicago-bolaget Bloodshot. Han har nu fått kontrakt med Geffen, vilket dessvärre låter som en enkel biljett till No Depression-land.

Även om Fulks redan i dag tangerar denna abnormt upphaussade musikstil — som i »Heart, I Wish You Were Here« — har han mer genuin country och mindre Eagles i kroppen än, låt säga, kritikerrosade Whiskeytown. Och framför allt närmar han sig mer traditionen kring Buck Owens, med oftast gladlynt, uppspelt honky tonk och western swing på repertoaren.

Här finns flera exempel på hans förmåga att skapa lite yiiiha med knorr, som inledande Hank Williams-pastischen »Goodbye, Good-Lookin’«, slapstick-skojiga »I Told Her Lies« och »Dirty-Mouthed Flo«, som tycks ha vuxit upp hos Merle Haggard i Bakersfield.

Men även om Robbie Fulks har rosor på kinden och solsken i blick känns inte »South Mouth« alls lika övertygande som debuten »Country Love Songs«. Det finns något oroväckande anonymt och plagierande i hans sätt att skriva och framföra sina låtar.

Det är bra, men ändå känns det som om trivsamheten lägger ett lock på stämningen. Han blir aldrig utmanande — inte ens när han slänger dörren i ansiktet på hela countryetablissemanget med låten »Fuck This Town«.

»Cold Statesville Ground« är den där typen av jag-är-i-fängelse-för-ett-mord-och-här-är-för-jävligt-countryrock som till exempel Steve Earle lyckas göra med slående trovärdighet. Här blir det bara konstruerat och krystat. Men det aviga gitarrsolot är en riktig mördare.

Micke Widell

Annonser

Filed under: Album vol 2 #2, Betyg 06, Micke Widell, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: