Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2:2] Album: FREE KITTEN – Sentimental Education

FREE KITTEN

Sentimental Education

Wiiija/MNW ILR

Det sägs att Margaret Thatchers enorma arbetskapacitet delvis berodde på hennes minimala sömnbehov. Efter bara två timmar bland bolstren på Downing Street kunde hon pigg och kry hoppa upp och arbeta igen. Sonic Youths radarpar Kim Gordon/Thurston Moore måste ha liknande förmågor. Ett schema över alla de grupper, projekt, skivutgivningar och filmer någon av de äkta makarna medverkat till får tanken att svindla. Dessutom har paret en liten dotter, Coco Hayley, som verkar leva och må bra och som väl med stor sannolikhet kommer att spela i Frances Beans rockband innan hon fyllt fem.

Free Kitten är ett av Kim Gordons mer långvariga och vitala sidoprojekt, »Sentimental Education« inräknad har det hunnit bli tre fullängdare och ett tiotal singlar.

Bara det sammanhang »Sentimental Education« befinner sig i borde göra skivan till årets julklapp. Vad sägs om att albumet förläggs av Just Send All The Money Directly To Us Records? Att Dinosaur Jr:s J. Mascis vikarierar bakom trumsetet? Eller att plattvändaren DJ Spooky (som just nu verkar vara samtliga intressanta New York-bands favorit) klampat in och tillsammans med bandet gjort en kall, mörklagd och fuktig ekokammare i »DJ Spooky’s Spatialized Chinatown Express mix«.

Utan honom låter Free Kitten som alla dina favoritlåtar på Sonic Youths ignorerade »Washing Machine«. Som ett Shangri-Las i rymden eller Shampoo med en fil kand i musikvetenskap.

Namnet Free Kitten är dock missvisande. Julie Cafritz, bandets enda heltidsmedlem och Kim Gordons bästa väninna, är långt ifrån någon kattunge. Hennes texter är ganska barnsliga men aldrig slugt djuriska. På något underligt vis gör hon intelligenta och chosefria upprop för rätten till det som behövs i livet, det vill säga allt från jordgubbsmjölk och omtanke till pojklistor och hänsyn. En kamp som inte minst hörs i hennes vimsiga tolkning av Gainbourgs »Teenie Weenie Boppie« som iscensätter Thurston Moores uttalande om att Sonic Youth kommer att fortsätta kalla sig Youth tills de blir åttio. »Cause we’re the Sonic Youth and Sonic is ageless«.

Free Kitten är inte nödvändigtvis lockande för den som gillar Thurston Moores konstmusikaliska experiment tillsammans med Rowland S. Howard, eller porrfilmerna han och Kim spelat in med Lydia Lunch och Nick Cave. De är inte ens lika lättillgängliga som Kims klädmärke X-Girl. Däremot är de ett alldeles utmärkt alternativ för den som alltid letat efter det perfekta konglomeratet av sextiotalsgitarrer, Siouxsie Sioux-sång och Beastie Boys-filosofi.

Madelaine Levy

Filed under: Album vol 2 #2, Betyg 07, Madelaine Levy, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: