Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2:2] Album: DIVERSE ARTISTER – Big Ship Ole Fung Reggae Ska

DIVERSE ARTISTER

Big Ship Ole Fung Reggae Ska

Greensleeves/MNW ILR

Tack vare en massa enerverande amerikanska anglofiler med No Doubt i spetsen har ska fått ännu en generation att dansa moonstomp. Men där The Specials och vännerna på Two Tone inspirerades av originalen på Studio One och Treasure Isle och dessutom försökte klä sig som Kingstons tuffaste rude boys har dessa amerikanska collegeband nöjt sig med att lyssna ihjäl sig på Madness och Bad Manners. Och det verkar som om de stannade där. Det är ungefär lika upphetsande som när Saxon och Judas Priest inspirerades av andra metalband och inte verkade ha den blekaste aning om att Robert Plant satt hemma och croonade med i Charles Brown-ballader och John Lee Hookers Vee Jay-inspelningar.

Ibland blir det ypperlig modern musik när man inte ger sig ut och botaniserar i musikhistorien, men lika ofta blir det bara iskallt. Fast spelar du popmusik i skatakt 1997 blir resultatet oftast bara fånigt oavsett hur du går till väga.

Så när jamaicanerna själva, med Freddie McGregor i spetsen, i somras bestämde sig för att återerövra skatakten hade de en del att bevisa. Freddie McGregor har i och för sig försökt förr, jag har för mig att hans »Carry Go Bring Come« för några år sedan gavs ut i en nytolkning i skatakt.

Det påstås på omslaget till »Big Ship Ole Fung« att McGregor var den stora hiten på sommarens reggaefestivaler på både Jamaica och i Europa. Men på Notting Hill Carnival i somras hörde jag inte så mycket »Reggae Ska« med McGregor, jag hörde den faktiskt ingenstans. Överallt hördes däremot Buccaneer och till synes oändliga versioner av Dave Kellys »Joyride«-riddim.

Förutom McGregors original har Ole Fung Productions samlat ihop femton artister som sätter sin egen prägel på »Reggae Ska«.

Cutty Ranks, Papa San, Chaka Demus, Mad Cobra, Captain Barkey och Galaxy P är några av dem och det är ju inte direkt 1997 års yngsta och hetaste deejays som ställt sig i kö för att få göra ska med Ole Fung. Kingstons musikscen är som ett kroniskt parti fia-med-knuff där man aldrig är bättre än sin senaste sjutumsingel. Och vill man vara med och leka får man vänja sig vid tanken på att spela in i alla fall en eller två singlar i veckan.

Så de där ragga-artisterna vars skivor verkligen är värda att rota reda på får ni läsa om på annat håll i det här numret. Trots det är »Big Ship Ole Fung« fortfarande ett imponerande exempel på hur man i Kingston har fulländat konsten att koka soppa på en spik. Det är ju i grund och botten exakt samma låt hela tiden, men man glömmer det ganska kvickt när Galaxy P förvandlar »Reggae Ska« till en version av The Shirelles »Mama Said«, Michael Buckley i duett med Bugle (!) Banton stjäl refrängen från The Wailers »Simmer Down« och både Angel Doolas och Richie Brown lyfter sina verser från några av doo wop-erans vackraste melodier.

Då förlåter man dem vad som helst.

Fast vill jag höra ny reggae spelar jag hellre Beenie Mans »Romie«, Bounty Killer och hans Scare Dem Crew i »Scare Dem Way« eller Wayne Wonders »Bashment Girl« en gång till, vill jag höra ska plockar jag fram ett samlingsalbum på Heartbeat eller Trojan med originalen. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med det här.

Och jag betvivlar starkt att den riddim som Greensleeves och Ole Fung ger oss sexton olika versioner av här kommer att leva lika länge som »Joyride«, »Sleng Teng« eller »Armagideon Time« som på sistone utgjort grunden för ett antal briljanta raggasinglar.

Och ska man tolka det som ett löfte eller en varning att det står volym ett på skivomslaget?

Andres Lokko

Filed under: Album vol 2 #2, Andres Lokko, Betyg 06, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: