Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2:2] Album: DIVERSE ARTISTER – Atlantic Jaxx: a Compilation

DIVERSE ARTISTER

Atlantic Jaxx: a Compilation

Atlantic Jaxx/import

Det började som ett party i Basement Jaxx studio i södra London där deras närmaste vänner drack Red Stripe och dansade till Airtos latinoklassiker »Samba De Flora«. Under festen spelade Simon Ratcliffe och Felix Burton in sina partajande vänner på band och lät dem sedan utgöra någon slags skrålande fotbollskör på deras monumentala hit från förra året, »Samba Magic«. En låt som du kanske inte hört med Basement Jaxx, det kan lika gärna ha varit någon av de hundratals coverversioner som dök upp i dess kölvatten. Eller i någon reklamfilm, vilken det nu var.

Men det är också det enda de flesta vet om Basement Jaxx.

Bland house-entusiaster är det annorlunda. Där är Basement Jaxx klubbkvällar i Brixton redan legendariska och står deras namn på någon annans skivomslag så är det den remixen man lyssnar på först.

Samtidigt som »Samba Magic« gjorde sitt segertåg över världen spann redan en annan Basement Jaxx-produktion, »Flylife«, på mer initierade klubbar av olika slag. »Flylife« var från början bara ett extraspår på en EP, men den gjorde sig så bra mellan Daft Punk och Motorbass på dansgolvet att de till slut gav ut den på en egen tolva, som för övrigt hade en väldigt stilig giraff på omslaget.

Atlantic Jaxx är duons egen etikett. Den startades för att de ville ge ut sina egna skivor, men ryktet spred sig och snart hade de kontrakterat en sångerska, Corrina Jospeh, och gett ut en singel, »Belo Horizonti«, med den italienska DJ:n Claudio Coccoluto under namnet The Heartists, även den en ypperlig korsning av house och salsa och en nästan lika stor hit som »Samba Magic«. Den kom för över ett år sedan, men fortfarande dyker det då och då upp nya remixar av den på olika etiketter från världens alla hörn.

Och plötsligt var Basement Jaxx framgångsrika entreprenörer på heltid. När jag intervjuade dem för exakt ett år sedan sade de att deras egna skivor alltid skulle komma i första hand och de höll som bäst på med sitt debutalbum. Tjenare.

Alldeles nyligen släppte de i stället en tolva, »Missing You«, med den för mig tidigare okände sångaren Ronnie Richards, en man vars vibrato ibland låter snarlikt Horace Andys och vars singel utan problem hade platsat på Joe Claussells Spiritual Life med sina akustiska gitarrer och sin tidlösa deep house-produktion.

De sade också att Corrina Josephs album nästan var färdigt.

Vi väntar fortfarande på det. Under tiden släpper de en imponerande samling med det bästa de hittills gett ut på Atlantic Jaxx. Corrina Josephs två bidrag är fantastiska. Speciellt »Lonely«, som just getts ut på singel, är en ypperlig, lågmäld soulballad som Burton och Ratcliffe stänkt lite spröd drum’n’bass över. Och den är lika enslig som någonsin Sade i sina sorgligaste stunder.

I övrigt är alla hitsen representerade — och de kommer inte inslagna i nya remixar av någon producent som just nu har sina femton minuter, de låter som de alltid har gjort och det räcker mer än väl — och de samsas om utrymmet med några toppspår från Basement Jaxx tidiga och sedan länge utgångna EP:s.

Men ärligt talat hade det varit ännu mer tilltalande med ett samlingsalbum som också gett plats åt några av de remixar Basement Jaxx gjort åt andra artister; från Kathy Sledges version av Stevie Wonders »Another Star« över deras uppdatering av Raven Maze houseklassiker »Forever Together« till de radikala omarbetningarna av Pet Shop Boys.

Andres Lokko

Annonser

Filed under: Album vol 2 #2, Andres Lokko, Betyg 07, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: