Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2:2] Skivaffärer i Kingston

Skivaffärer i Kingston

TUFF GONG

Marcus Garvey Drive

Taggtråden som omgärdar Tuff Gongs butik och inspelningsstudio inger en lätt koncentrationslägerkänsla, även om taggtråd inte är alldeles ovanligt i Kingston.

Butiken funkar som något av en reklamplats för skivbolaget Island Jamaica och är ingen höjdare, såvida man inte är fullständigt Bob Marley-tokig. Sortimentet i den överdimensionerade lokalen är inte imponerande.

Två femtioåriga amerikanskor i kortbyxor som är polare med personalen lyckas dock shoppa ihop två jättekartonger med plattor.

Roligast är en enträgen försäljare av kitsch som inte förstår någon del av ordet n-e-j.

— I say a price, you say a price, envisas han. We negotiate. That’s business.

Och så blir Goulos lycklig ägare till ett allt annat än elegant Lady Saw-smycke. I trä.

RANDY’S RECORDS

17 North Parade

Randy’s är en institution som har funnits i 25 år och var affären som gällde under den senare delen av sjuttiotalet, då den också figurerade i filmen »Rockers«.

I anslutning till butiken låg en studio där Lee Perry och Bob Marley 1970 spelade in »Small Axe«. Den övertogs av Johnny Clarke och döptes till Studio 17.

Randy’s ägs av två oldtimers, Vincent Chin och C.B. Bakom disken sitter också den gamle Pat Seabba, som en gång i världen producerade The Itals.

Randy’s har en stor, osorterad och humant prissatt oldies-avdelning, men i övrigt känns butikens utbud rätt ospektakulärt. Affären säljer även sladdar, hinkar, hårtorkar och annat.

Randy’s största säljare genom tiderna är två riktiga oldies — »Fattie Boom Boom« med Carl Malcolm och »Don’t Stay Out Late« med Lord Creator.

ROCKERS INTERNATIONAL

135 Orange Street

Historiens vingslag fläktar tungt i den här klassiska butiken. För trettiofem år sedan invigdes den av Augustus Pablo och Paul Whiteman. När vi besöker butiken är bara Paul där.

— Augustus är inte här — kroppsligt, säger han. Eftersom han har ont i en fot. Just i dag besöker han sin healer.

Affärens största säljare genom åren är Augustus Pablos »East of the River Nile«, och på den vägen är det. Det här är affären du ska besöka om du är inne på rootsreggae. Sortimentet är lite småtrist, liksom de produktioner som kommer på Rockers skivbolag nu för tiden.

Snällaste och billigaste butiken i stan, dock.

Affären finns för övrigt avbildad på omslaget till »Rockers Story«.

NEW AQUARIUS

Pavillion Shopping Centre, 13 Constant Spring Road

En butik som funnits i sex år på övervåningen i ett shoppingcenter vid Half Way Tree. Utbudet på nya raggaplattor är imponerande, men det är butikens oldies-avdelning som gör den värd ett besök. Det behövs minst ett par dagar för att plöja igenom hela beståndet. Men det är rätt dyrt. En sjuttiotalssingel kostar 150 jamaicadollar (33 kronor).

Ger också ut skivor, skivbolaget heter Duke.

AQUARIUS

Half Way Tree

Aquarius har funnits i tjugo år, men bytte lokal för fyra år sedan.

Helt tveklöst den hippaste skivaffären i Kingston, med flest och bäst singlar och först med det senaste. En mötesplats för artister och ett ställe man kan gå till om man vill veta vad som är på gång i stan. Har fascinerande mycket personal — tre tanter som tar betalt och tre-fyra män som provspelar singlar åt dig i blixtfart. Varning utfärdas för butikens Martin Dahlin-lookalike. Han är divig och provspelar inte gamla låtar.

TECHNIQUES

99 Orange Street

Det sägs att producenten Winston Riley som äger Techniques har tjugo barn. Inte med samma kvinna, får man hoppas.

Första Techniques-butiken startade han för femton år sedan, berättar han, samtidigt som han hjälper en dam välja kaffeautomat.

Sin nya adress har han haft i fyra år och han blir riktigt nostalgisk när han tänker på sin gamla bod som låg hundra meter bort, på samma gata.

Skivor utgör bara trettio procent av butikens omsättning. Resten av butiksortimentet består av smycken, klockor och den standarduppsättning med ospecificerat krafs som brukar finnas i järnhandlar.

Skivbolaget Techniques har släppt ett antal klassiska singlar genom åren, som fortfarande pressas upp — »Ring the Alarm« med Tenor Saw, »Boops« med Super Cat och »Hol a Fresh« med Red Dragon.

Efter några års relativ inaktivitet har Techniques börjat ge ut egna produktioner igen. För dagen är dock studion, som ligger en trappa upp, ockuperad av japaner.


Michael Goulos

Filed under: Micke Goulos, POP vol 2 #2, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: