Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #2:2] Mecca Normal

Mecca Normal— JAG VILLE FÖRA fram mina idéer om feminism, anarkism och dessutom skapa ett band som inte var som alla de andra hardcore—punkbanden i Vancouver. Men så fort vi började spela och folk upptäckte att vi varken hade trummor eller bas så gick de, berättar Jean Smith, Mecca Normals sångerska.

Men Vancouvers viktigpettrar skulle snart få än mer att reta upp sig på hos Mecca Normal. När gruppen våren 1986 tog de tejper de spelat in i replokalen, marscherade till närmaste skivpresseri och gav ut dem på eget skivbolag blev det något av ett ramaskri.

— Folk tyckte inte att vi hade gjort våra hundår, suckar Jean. Att vi inte hade rätt att ge ut ett album.

Lösningen blev att lämna Vancouver och ge sig ut på olika turnéer. En av dessa var The Black Wedge Tours, en sorts paketturné bestående av olika feministiska, anarkistiska och anti-auktoritära poeter och minimalistiska musiker. Besättningen kunde variera från stad till stad men överallt de drog fram blev människor inspirerade att göra något själva.

— Vi har haft lyxen att se en mängd kvinnor starta band, säger Jean. Band som Bikini Kill, Heavens To Betsy och Bratmobile har alla gått ut och sagt att de är influerade av oss. Det visar att det är möjligt att ändra historiens gång. Du vet, första gången jag försökte förändra världen så förändrades den! Det får en att må bra om mornarna. Nej, jag skämtar, men det får allt att kännas verkligt. Att man kan prata med människor och göra deras liv bättre.

Jean har nyligen producerat Mecca Normal-medlemmen Peter Jefferies utmärkta soloalbum »Elevator Madness«. I vår kommer hennes andra roman. Och för ett tag sedan släpptes 2 Foot Flame, hennes och Peters projekt tillsammans med nyazeeländaren Michael Morley från Gate och The Dead C ut med sin andra skiva. Vad gäller Mecca Normal väntar turnéer och arbete med nästa skiva.


Johan Jacobsson

Annonser

Filed under: Johan Jacobsson, POP vol 2 #2, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: