Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #1:2] Album: WEEPING WILLOWS – Weeping Willows

WEEPING WILLOWS

Weeping Willows

Grand Recordings/Virgin

Vet inte om alla hörde ryktet om Weeping Willows i vintras? Att de fick vuxna män att gråta på Studion i Stockholm? Jag tror att alla hörde det, eftersom det var alla dagstidningars rockskribenter som rapade upp det i öronen på varandra: »Weeping Willows fick mig att börja gråta!« skrev den första, »mig med!« hakade nästa på och sedan ledde ryktet ända fram till skivkontrakt.

Men låt mig berätta vad vuxna män gör på krogen. De dricker. De dricker för mycket. Och står det ett band däruppe och drar Hank Williams »Your Cheatin’ Heart« så tror fan att de börjar gråta också.

Weeping Willows är bra på att dra självömkande sorgesånger för fulla killar. De är bra på krogen.

Faktum är att den där DJ-diskussionen som dök upp efter Lollipop i somras, om huruvida DJ:s är riktiga artister eller inte, träffar lite snett eftersom det numera inte bara finns DJ:s som är artister utan i lika hög grad artister som är som DJ:s. Weeping Willows är — när de är som bäst, när de verkligen fungerar — ett gäng proffsiga bar-DJ:s.

Problemet uppstår när de ska spela in ett album med egna låtar. Deras sextiotalistiska genre är tillräckligt svår att tolka live, men att agera kompositörer inom den är snudd på omöjligt. Detta är ju musik där endast de allra bästa låtarna duger — låtar av Jimmy Webb, Burt Bacharach, Scott Walker.

Weeping Willows låter mycket, men inte storslaget. Soundet ligger mitt mellan Elvis »In the Ghetto« och Scott Walkers »Rhymes of Goodbye«, men spela de låtarna först och Weeping Willows direkt efter, och du kommer att höra vad som är äkta och vad som är hötorgskonst.

Visst, Weeping Willows musik är naken. Men inte naken som i »självutlämnande« utan naken som HC Andersens kejsare.

Kjell Häglund

Filed under: Album vol 2 #1, Betyg 04, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: