Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #1:2] Album: TURN ON – Turn On

TURN ON

Turn On

Drag City/import

När Sean O’Hagan från The High Llamas ska göra ett album ihop med Tim Gane, och Tims Stereolab-partner Laetitia Sadier lovar bidra med »ba-ba-ba«-stämmor, väntar man sig något stort. Därför låter också Turn On först som en besvikelse; en summa mindre än sina beståndsdelar och ganska sällan spelad på min stereo.

Hade detta å andra sidan varit resultatet av samarbetet mellan Kylie Minogue och Manic Street Preachers hade jag chockat kört den om och om igen. När vi lyssnar på nya skivor är vi ju ofta lika påverkade av våra egna personliga förväntningar som av själva musiken.

Men erfarenheten borde ha lärt oss motsatsen. Den här typen av tillfälligt vänslande mellan kompismusiker har mycket sällan någon sann supergruppkänsla, snarare brukar det låta som om musikerna suttit och fikat och slösnackat turnéminnen, eller — i bästa fall — som en spritfest i hobbykällaren.

Turn On låter lyckligtvis som det senare: dimmig moogmuggig krautrock med humor och variation i stället för tungsinne och hypnos. I den mån det låter Brian om det här så är det Wilson, inte Eno. Och i den mån det låter Brian Wilson så är det han-som-flippade-ut-med-Van-Dyke-Parks, inte han-som-skapade-»Pet Sounds«.

Kjell Häglund

Filed under: Album vol 2 #1, Betyg 06, Kjell Häglund, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: