Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #1:2] Album: TRAVIS – Good Feeling

TRAVIS

Good Feeling

Independiente/Sony

Det var på fotbollsläktare och pubar som Oasis grundlade sin beundrarskara innan de gick vidare och blev allas egendom. Deras förband från senaste turnén, Travis, går säkert hem hos samma skrålande grabbar på läktare och favoritpubar. Det är ju i första hand en grabbig rock de spelar. Men eftersom de ser helt okej ut kommer de säkert också att slå igenom även bland tjejerna. Och då befinner vi oss snart på de stora arenorna.

Till en början frågade jag mig själv om inte Travis debutalbum »Good Feeling« var en tvådelad historia som bestod av ett långt pubrockkapitel och ett lite kortare Radiohead-kapitel. Men efter flera lyssningar står jag med ena foten på Old Trafford och vrålar »Tied to the Nineties«. Och framför allt, när jag bläddrar i Radiohead-kapitlet växer det fram några färgsprakande rockballader som fans till Thom Yorke och hans band kommer att gå sönder till. »Falling Down« och »Funny Thing« har samma episka styrka som pånyttfödda The Verves ballader — det finns slående likheter även med Embrace — och på den sistnämnda låten väser gitarren till nästan exakt som den gjorde på Radioheads genombrottslåt »Creep«. Sångaren Francis Healy skriker också ut sina känslor med samma plågade intensitet som Thom Yorke.

Travis enkelhet går igen i texterna och rader som den följande lär tilltala både fotbollsfansen och de som ligger ensamma hemma och hämtar kraft från Thom Yorke och Radiohead:

»Cause your head is a brick wall, and your heart is a football, and your eyes open windows, when you cry is a good day to die…«

Terry Ericsson

Filed under: Album vol 2 #1, Betyg 07, Terry Ericsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: