Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #1:2] Album: TOSCA – Opera

TOSCA

Opera

G-Stone/import

De har släppt ett mixalbum i »DJ Kicks«-serien, discjockat sig fram och tillbaka över jordklotet, gått in hårt för Lee Perry, tackat nej till att remixa David Bowie och gjort allt annat som man kan förvänta sig av en modern dansduo. Men Kruder & Dorfmeister har fortfarande inte fått fram sitt försenade debutalbum. Kanske orkar de inte leva upp till förväntningarna. Kanske tjänar de så mycket kosing som remixare att de kan ligga i studion och klia sig.

Tosca är ett tecken på att i alla fall Richard Dorfmeister fått ändan ur DJ-båset. Assisterad av sin gamle skolkamrat Rupert Huber gräver han tunnlar mellan betongkällare i Wien och igenslammade vindlingar i Sly Stones hjärna. Det är elektronisk dubfunk med tillräckligt många samplade, svarta röster för att man ska le och stampa takten. Lika charmigt som »Deep Shit«, »High Noon« och de andra tolvorna som Kruder & Dorfmeister skämt bort oss med.

Toscas första singel döptes till »Chocolate Elvis« efter en gatumusikant som Rupert och Richard upptäckte i New York. Egentligen var han mer uteliggare än musiker och när de gav honom en flaska sprit började han sluddra Elvis-hits och egna låtar. På det här albumet mässar Chocolate Elvis »shake it, baby shake it« i låten som heter som han själv. Om jag inte misstar mig är det även han som gurglar något om välsignelse i det sköna mellanspelet »Listen My Friend«.

»Opera« är något att suga på tills Wiens främsta duo släpper sitt första riktiga album. Ljudbomber som »Fuck Dub« och »Buona Sarah« slår ner så hårt att de måste väcka tvivel bland fansen. Kanske blir det inte Kruder utan Huber som erövrar världen med Dorfmeister.

Fredrik Strage

Annonser

Filed under: Album vol 2 #1, Betyg 06, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: