Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #1:2] Album: SONGS: OHIA – Songs: ohia

SONGS: OHIA

Songs: ohia

Secretly Canadian Records/import

»Right now the world suffers for you, suffering through you«

Jason Molina är en man från obestämd ort som för en stund lämnat en skygg tillvaro i något källarhål för att överlämna tretton nya kompositioner till sitt lika skygga bolag, Secretly Canadian Records, från Bloomington, Indiana.

Var kommer han ifrån? Vad har han levt för liv? Vad handlar alla hans små poetiska betraktelser och historier om? Det är många frågor som lämnas obesvarade när man kommer i kontakt med nya, smått sensationella fyndet Songs: ohia. Den klassiska klyschan om att »musiken får tala« blir här oundviklig. Och som den talar. Eller snarare viskar. Jason Molinas lätt inringade själsfrände är Will Oldham, känd för sina olika alias centrerade kring ordet Palace. Det finns också klara beröringspunkter med gudfadern för — som vi beskrev det i POP #21 — »den skramliga musiken som inte gör så mycket väsen av sig«, Neil Young.

Men är det något ord som inte passar in på Songs: ohias musik så är det »skramlig«. Här låter ett lätt slag på bastrumman som en briserande bomb. Och tempot är emellanåt så långsamt att man inbillar sig att Molina och hans anonyma (omslaget listar endast förnamnen) medmusiker mixtrat med inspelningarna och tryckt på någon slow motion-knapp.

Det är andlöst vacker popmusik. Precis som hos Will Oldham andas varje ton. Musiken består oftast inte av något mer än en akustisk gitarr och sång. Sårbarheten känns ända in i benmärgen, och efter de snabbt flyende trettiofem minuterna av besjälad präriepop längtar jag redan efter mer.

Terry Ericsson

Filed under: Album vol 2 #1, Betyg 08, Terry Ericsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: