Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #1:2] Album: ROBERT JOHNSON & PUNCHDRUNKS – Aloha From Havana

ROBERT JOHNSON & PUNCHDRUNKS

Aloha From Havana

Birdnest/MD

Gitarristen Robert Johnson — som inte ska förväxlas med gitarristen Robert Johnson eller gitarristen Robert Johnson (vit engelsman respektive svart amerikan, den senare död i 60 år) — har åkt runt och nasat sitt twang i drygt tio-tolv år nu, först i surfpunkbandet Bottle Ups och nu senast i surfpunkbandet Punchdrunks.

»Aloha From Havana« är stockholmsbandets tredje album med idel instrumentalt trash-gnissel-svaj-slammer för tre stränginstrument och slagverk.

Som en Punchdrunk kan det kanske vara svårt att se nyktert på händelserna, men för en utomstående ter sig den nya skivan mest som en otroligt lång och avslagen pilsner, där det inte finns någon kraft eller kolsyra kvar när vi äntligen hört sista tonerna av avslutande »I’m Branded« klinga ut i universum.

Robert Johnson är förvisso en driven gitarrist som lånar friskt och fränt från de stora förebilderna, främst då fuzzfarfar Link Wray och strandraggaren Dick Dale. Men så värst originell är han inte.

På något sätt hänger hans ganska klichéfyllda spel ihop med hela inriktningen i det här bandet: titlarna är småskojsiga pastischer på främst sextiotalets instrumentalmusik (»Thrilla in Manila«, »Garlic Chicken & Shots«), och musiken tycks ha tröskats genom ett slags musikalisk lögndetektor för att sortera bort alla oriktiga, oönskade inslag som råkat slinka med. Detta är musik som är slaviskt trogen sina ideal, utan att egentligen tillföra något eget.

Ibland blir det på sin höjd småroligt, som i »Linkäs Voodoo«, men oftast bara tomt och överflödigt. Det främsta exemplet är väl den trista versionen av temat till TV-serien »Snobbar som jobbar«.

Micke Widell

Filed under: Album vol 2 #1, Betyg 03, Micke Widell, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: