Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #1:2] Album: HELIUM – The Magic City

HELIUM

The Magic City

Matador/Border

Bostontrion Helium rensar ut de mest My Bloody Valentine-distade gitarrerna och de avigaste The Fall-skruvarna och håller nästan på att ramla ur den amerikanska alternativrockfåran och in i ett färgsprakande sagopopland befolkat av allehanda sorters drakar, demoner, älvor, obskyra små fåglar och åldrande astronauter. Ett hyfsat kliv från två år gamla fullängdsdebuten »The Dirt of Luck«.

Men den som känner till sångerskan, gitarristen och bandledaren Mary Timony vet att hon länge varit svag för det sena sextiotalets fritt svävande singer-songwriters och att hon älskar Joni Mitchell.

Hennes favoritalbum just nu lär dock vara svensken Bo Hanssons symfoniska klassiker »Sagan om ringen« från 1971. Vilket känns fullt logiskt när man vet det. För »The Magic City« ligger visserligen i Collegerock County men Helium knallar gärna runt i de kringliggande John Bauer-skogarna och lånar stämningar från Tyrannosaurus Rex och Syd Barrett och klaviaturer från The Doors.

Det blir emellertid aldrig svulstigt och sjuttiotalsmurrigt, gitarrerna är alltjämt Pavement-kärva och Juliana Hatfield-taniga och medproducenten Mitch Easter har sett till att det finns mycket syre i luften mellan instrumenten. Och även om Mary Timonys texter ofta flyter lite väl långt ut i kosmos för att riktigt engagera har hon en rätt magnifik känsla för melodier.

Plattan flödar av dem. Distinkta om än diskreta tränger de sig på, genom sockriga stråkar och underliga dataspelsexplosioner. Nummer som »Leon’s Space Song«, den vridna instrumentalen »Medieval People« eller vackra »Clementine« biter sig fast direkt. Och till skillnad mot annat som klibbar fort, som »Bailando« och vad som helst av Denniz Pop, vill man inget hellre.

Medlemmarna i Helium hör till den nya amerikanska rockens flitigaste mångsysslare. Mary Timony har hörts i grupper som Autoclave och Mind Science Of The Mind och basisten Ash Bowie spelar även i Polvo.

Men även om alla experiment på »The Magic City« inte fungerar lika bra som de ovan nämnda lovar plattan mycket. Vi får alltså hoppas att Helium väljer att koncentrera sig på Helium framöver.

Då kan det bli fantastiska sagor av det här.

Håkan Steen

Annonser

Filed under: Album vol 2 #1, Betyg 06, Håkan Steen, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: