Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #1:2] Album: DANIEL SATURN – Softly

DANIEL SATURN

Softly

Dorian/Border

Det är inte direkt någon idé att slösa med orden och brodera ut beskrivningarna av Daniel (för inte så länge sedan Doktor) Saturns debutalbum. Min spontana reaktion är: löjligt mycket Beatles. Efter ett tiotal lyssningar kan jag inte annat än tycka samma sak: löjligt mycket Beatles. Och i det här specifika fallet är det inget annat än en komplimang. För så här hängivna Beatles-fantaster från Orsa vill jag gärna se mer av.

»Softly« är ett fascinerande glättigt litet album som befinner sig någonstans i gränslandet mellan Beatles-pastisch, Beatles-parodi och Beatles-inspirerat mästerverk. »Hello Hello« snor textraden »hello, hello« från »Hello Goodbye«, »Dirty Sue« är i princip en ny »Come Together«, och typiska Beatles-ord som »lazy« och »morning« uttalas skivan igenom som om det var John eller Paul som stod bakom mikrofonen. Och så skulle jag kunna fortsätta tills jag analyserat sönder varenda detalj i detta Beatles-pussel.

Naturligtvis borde varje lyssnare med någorlunda koll på vilket årtionde vi faktiskt befinner oss i ställa sig frågan: är detta på riktigt? Går det att härma så precist och ändå göra något eget? Sitter Daniel Saturn där hemma och spelar? Varifrån kommer i så fall de oemotståndliga flickkörerna, blåset och stråkarna?

Eller är det så att han samplar ihop hela sitt material? Är »Softly« ett smakfullt och effektivt ljudkollage? Eller är det ett traditionsenligt och mycket retrospektivt men ändå nytt album?

Pressreleasen avslöjar inte mer än att Abbey Road-soundet ska vara framtaget på en enkel porta hemma i vardagsrumssoffan. Min gissning är att det här är en mix av Daniel Saturns egna melodier och en saxning genom diverse mer obskyra sextiotalsprodukter. »Softly« blir väl inte desto mindre Beatles i så fall. Det briljanta med »Sergeant Pepper« ligger ju inte minst i att Beatles var först med att göra ljudkollage av popmusik.

Och oavsett hur Daniel Saturn burit sig åt så är »Softly« höstens mest givande nostalgitripp.

Madeleine Levy

Filed under: Album vol 2 #1, Betyg 06, Madelaine Levy, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: