Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #1:2] Kate Radley

Kate Radley

Kate Radley spelar keyboards och framkallar underliga, atmosfäriska ljud i Spiritualized. När hon var liten spelade hon klarinett men lärde sig klinka på keyboards när pojkvännen Jason Pierce tog en paus från sitt dåvarande band Spacemen 3 och behövde en keyboardist till sitt nya projekt Spiritualized. I somras släppte bandet sitt fantastiska tredje album »Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space«. Jason sov i en soffa medan POP pratade med Kate.

Vad var det första du lärde dig?

Jag började nog spela det som krävdes för Spiritualizeds musik ganska omgående. Fast allra först spelade jag det där vanliga man brukar få öva in, »Onwards Christian Soldiers« och sånt fånigt.

Spelar du piano?

Jag tar pianolektioner, men piano är en helt annan sak än keyboards. Det skulle vara kul att kunna spela piano riktigt bra.

Kan du läsa noter?

Ja, men det påverkar inte mitt sätt att spela, tack och lov. Vi har hyrt klassiskt skolade musiker som spelat stråkar åt oss i studion. Det är helt omöjligt för dem att släppa loss och bara improvisera, något som är viktigt i Spiritualizeds musik.

Vem är din instrumentalhjälte?

Dr. John är helt fantastisk. Han spelar på vår nya platta och förhoppningsvis kommer han att göra några konserter med oss i New York.

Kan du laga dina keyboards om de går sönder på scen?

Nej. De är så gamla och komplicerade. Vi har en roadie som fixar dem. Han kan få igång precis vad som helst.

Tycker du bäst om gamla instrument?

Absolut. Det är ett helt annat ljud i dem. De nya instrumenten är givetvis bra, men de har inte samma känsla. Min Vox köpte vi från en kyrka och den hade knappt blivit använd. Min Farfisa är från en affär i Northampton och kostade runt fyrtio pund. Jag har haft den i fem år och behandlat den riktigt illa, men den fungerar fortfarande. Den är min favorit.

Är det kul eller korkat att slå sönder instrument?

Tja, det beror väl på om man har pengar eller inte. Jason har totalförstört tre gitarrer. En av dem har han haft sedan han var 16 år, och han älskade verkligen den gitarren, så det var dumt gjort.

Föredrar du de svarta eller de vita tangenterna?

Jag gillar de svarta tangenterna, de är intressanta. Folk borde spela mer på dem. Om man bara spelar på dem låter det helmysko, fast på ett coolt sätt.


Jenny Bergqvist & Fredrik Strage

Filed under: Fredrik Strage, Jenny Bergqvist, POP vol 2 #1, , , ,

One Response

  1. […] Orton / Ben & Tjinder / Simon Gilbert / Barry Adamson / Max Décharné / Kate Radley / Russel Senior / Bim Sherman / Photek / Jhelisa […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: