Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #1:2] Ben & Tjinder

Ben & Tjinder

Cornershop är en av Englands mest nyskapande popgrupper. De prövar vad som helst bara det låter bra. Tjinder Singh och Ben Ayres, två femtedelar av bandet, lärde sig spela strax efter att de startat sitt band genom att bränna Morrisseyplanscher utanför EMI-kontoret i London. På sitt tredje album »When I Was Born For the 7th Time« får Cornershop hjälp av nyligen avlidne poeten Allen Ginsberg. Ben och Tjinder har även sidoprojektet Clinton som samarbetat med producenten Dan Nakamura, mer känd som Kool Keiths polare Automator.

Ben, berätta om din tambura.

Den tillhör sitar-familjen. En tambura är ungefär som en bas-sitar och gör ett brummande ljud. Själva kroppen är gjord av en pumpa och runt om är det tunt trä. Den är väldigt lätt och ömtålig. Boxen som vi har den i när vi flyger kostade tre gånger så mycket som själva instrumentet.

Var fick ni tag i den?

BEN: Vi köpte den i en indisk affär i Leicester. De hade importerat den från Indien.

TJINDER: Det är inte särskilt svårt att få tag i en tambura för det är ett ganska vanligt instrument i indisk musik, speciellt inom hindi-musiken. Av någon anledning är det ofta kvinnor som spelar tambura.

Var hörde ni en tambura för första gången?

BEN: Det hörs på alla klassiska sitar-plattor. Folk som Ravi Shankar har alltid en tamburaspelare.

Tjinder, du spelar gitarr. När började du med det?

Vi började spela för fem år sedan och ingen av oss var eller är särskilt intresserad av att spela vanliga ackord. Från början var det mest en fråga om att framkalla oljud.

BEN: Jag spelar ackord ibland, men det blir ändå på vårt eget sätt. Tjinder spelar sitt c-ackordsbrum och han har en helt egen stil eftersom han lärt sig att spela själv.

Vilka är era instrumentalhjältar?

TJINDER: Jag gillar punjabi-musiker, religiös musik som kom före banghra. Den musiken hade ett väldigt rått sound som vi försöker eftersträva. Jag lyssnar också på sjuttiotalsreggae, Lee Perry och Dr Octagon.

Vad är det värsta ni och era instrument upplevt tillsammans?

TJINDER: Vår sitar gick sönder på flyget på väg till USA vilket var ganska skrämmande. Vi blev tvungna att försöka köpa en ny sitar i New York. Det finns bara en sitar-affär i New York och den är ett museum också. De blåste oss på mycket pengar.

BEN: Min tambura hade en otäck upplevelse i Denver, förra sommaren, när den blev slagen mot en förstärkare. Tack och lov gick den inte sönder. Det hade varit svårt att hitta en ny tambura i Denver.

Är det kul eller korkat att slå sönder instrument?

TJINDER: Det är en bra grej och vi gör det regelbundet. Vi ser inte instrumenten som något speciellt. Så länge de fungerar bryr vi oss inte om vad som händer med dem. Går de sönder tar jag bara fram maskeringstejpen. Min gitarr, en Gretsch, har precis gått sönder. Den låter inte lika bra längre men den är snygg.


Jenny Bergqvist & Fredrik Strage

Annonser

Filed under: Fredrik Strage, Jenny Bergqvist, POP vol 2 #1, , , , ,

One Response

  1. […] Orton / Ben & Tjinder / Simon Gilbert / Barry Adamson / Max Décharné / Kate Radley / Russel Senior / Bim Sherman / […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: