Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #1:2] Soulbossa

Soulbossa

NÄR PETER JONES var en liten knodd ramlade han ur sin barnvagn och rullade ut bland bilarna på gatan medan hans mamma var inne i en affär och handlade. Själv tror han att den händelsen till viss del kan förklara varför han nu, med trion Soulbossa, skriver, spelar och sjunger ostyriga låtar på gränsen mellan garagerock, punk och soul.

Soulbossa bildades för tre år sedan i Blackburn i Lancashire, en håla vars enda claim-to-fame är att John Lennon nämner den i Beatles-klassikern »A Day in the Life«. Peter skrev låtar på löpande band och tvingade sina polare Tracy Bellaries och Michael Ford att börja spela bas respektive trummor för att de tillsammans skulle kunna slå världen med häpnad. De finansierade sin första singel själva och blev uppmärksammade av inflytelserika radio-DJ:s som John Peel, Mark Radcliffe och Mark Lamarr. De såg framför sig hur den röda mattan rullades ut på vägen mot de stora scenerna.

— Vi var väl rätt naiva, säger Tracy. Vi trodde att allting var klart. Nu skulle vi bara flytta till London och bli framgångsrika.

Riktigt så enkelt var det inte. I London fick Soulbossa skivkontrakt med lilla Dishy Recordings, började spela på Camdens toalettscener och insåg att det krävdes tur, pengar och kontakter för att ta sig fram i musikbranschen. De har släppt ett par singlar och ett minialbum sedan flytten, men bristen på pengar har hindrat dem från att förverkliga många av sina musikaliska idéer. Lyssnar man på en låt som »Welcome to Soulbossa«, med oemotståndligt sväng och Peters klassiska rock’n’roll-röst, är det ändå uppenbart att de har stor potential. Soulbossa må vara en oslipad diamant, men råmaterialet finns där. Jag frågar Peter vilka som är deras största förebilder.

— Vi gillar band som Primal Scream, Spiritualized, Jon Spencer Blues Explosion och Stereolab. Men Jesus And Mary Chain är nog mina favoriter. Jag brukade åka runt och se dem när jag var yngre och det gav mig en enorm kick.


Jenny Bergqvist

Annonser

Filed under: Jenny Bergqvist, POP vol 2 #1, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: