Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #1:2] Grand Nip

SEDAN ARTIKELN OM lilla rytmiska stockholmsetiketten Recordings Under Construction i POP #23 har huvudakten Grand Nip kammat in ett kontrakt med engelska bolaget Inertia, tätt sammanlänkat med soul- och dansetiketterna Dorado och Filter. Dessutom har »Dying For Kredd« släppts i dagarna, en samling snygga, instrumentala kompositioner som Erik Soukkan, Mattias Tegnér och deras vapenbröder totat ihop i sin källarstudio på Söder.

Senare i höst kommer »We Are the Drems« på tolva, en eskapistisk sak på sju-åtta minuter med ett mjukt böljande anslag. Aaron Phiri från Boogaloo och Hearin’ Aid talar i introt, instrumenteringen bubblar angenämt över en lika funkig som repetitiv rytm, och mot slutet glider en lågt mixad manskör upp ur ljudbilden, som hämtad ur någon falnad gammal Hollywood-produktion.

— Jo, det låter ganska behagligt. När vi gör låtar i Grand Nip plockar vi fram Henry Mancini- och Lalo Schifrin-hjärnhalvan. Och John Barry, förstås.

Ibland kallar de sig Yod & Surgical och gör hip hop och electro i stället, men rynkar samfällt på näsorna när jag frågar om de gör dansmusik.

— Dansant musik, ja. Dansmusik, njäe. Det är en jättekonstig term. Det finns väl bara musik, resonerar Erik.

— Det är bara dumt att reducera ner den till »dansmusik«, säger Mattias. Fast jag blev faktiskt intervjuad av Muzik i ett sånt där sammanhang. De gjorde en sån här »yeah, man, Stockholm drum’n’bass coming at ya in yer face«-grej och så ringde de upp mig. Men min kommentar kom inte med.

Ett helt Grand Nip-album lär låta vänta på sig.

— Vi har ingen brådska. Vi fortsätter gärna släppa tolvor.


Anna Hellsten

Annonser

Filed under: Anna Hellsten, POP vol 2 #1, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: