Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #22] Motherfucking bluesinging B.B. King!

DET ÄR I BÖRJAN av sextiotalet. B.B. King har spelat på The Apollo Theatre i Harlem. Efter spelningen drar han till Birdland för att höra Miles Davis kvintett med John Coltrane. B. B. sitter i ett bås långt bak och diggar. Den sofistikerade New York-publiken känner inte igen honom.

I pausen går han på muggen. När han står och gör det man gör vid pissrännor hör han en väsande sandpappersröst bakom sig: »Motherfucking bluesinging B.B. King! Yeah, that’s one cat who plays his ass off. Nigger can blow some nasty blues«. Miles har, än en gång, talat om hur det är. B.B. King är kung. En hårt arbetande kung utan divalater, måste påpekas, mannen är över sjuttio och gör fortfarande snudd på trehundra spelningar om året. Och han har säkert aldrig lämnat en missnöjd publik efter sig.

Nu har han sammanfattat sitt liv i en synnerligen läsvärd biografi, »Blues All Around Me« [Holder & Sloughton], skriven med hjälp av David Ritz. Som har liknande jobb för Ray Charles, Etta James och Smokey Robinson bakom sig. »Blues All Around Me« berättar om livet i femtiotalets Södern — bland annat den hårresande historien om hur han en gång hindras från att hjälpa en vit kvinna ur en totalkvaddad bil, bara för att han är svart — men det är musiken som står i centrum. Så lämpligen spelar ni »Live At the Regal« medan ni läser. Knappa in spår fyra, »How Blue Can You Get«, för ännu en klassisk King-historia ur livet:

I gave you a brand new Ford
You said you wanted a Cadillac;
I bought you a ten dollar dinner,
You said »Thanks for the snack«;
I let you live in my penthouse,
You said it was just a shack;
I gave you seven children,
And now you wanna give ‘em back!


Lennart Persson

Annonser

Filed under: Lennart Persson, POP #22, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: