Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #22] Midvinternattens Yazoo är hård!

NÄR CHARLEY JORDAN sjunger att »my girl friend cries all night for a spoonful« och berättar hur han försöker fly undan lagens långa arm genom att hoppa på ett tåg på väg ut ur stan, så står det klart att det inte bara är dagens popstjärnor som drar upp konstiga pulver i näsan. Året var 1930 och för moralens skull kan vi ju påpeka att låtens kokainsniffande huvudperson visst hamnar i fängelse.

Den här typen av sociologisk och musikhistorisk arkeologi hade inte varit möjlig utan skivbolaget Yazoo, startat redan på sextiotalet av entusiasten Nick Perls, med adress 390 East 8th Street i New York. Ett åttiotal vinylalbum med företrädesvis förkrigsblues — i dag med stormsteg på väg mot raritetstatus — gavs ut. Många med omslag av undergroundtecknaren Robert Crumb. Ingen gjorde den här typen av återutgivningar med mer kärlek och kunskap.

När Perls dog i aids för några år sedan köptes hela katalogen upp av Shanachie Records, som sedan dess gett ut många av originalalbumen på CD. Ännu roligare är att det pånyttfödda Yazoo nu börjat sätta samman nya, innehållsrika samlingar. Jordan-spåret finns på en av de tre fantastiska volymerna »Before the Blues«, som med folksånger och ragtimemelodier, religiösa hymner och uråldriga danslåtar visar hur bluesen tog form i början av seklet. Serien »How Can I Keep From Singing« i två volymer lyfter på samma vis fram religiös musik från samma tidsepok.

Mer blodisande musik från tjugo- och trettiotalen hittar ni på »Harmonica Masters« och »The Roots of Rap«. Och tro inte för ett ögonblick att Blind Willie Johnsons »If I Had My Way I’d Tear This Building Down« på den sistnämnda är en Public Enemy-cover.


Lennart Persson

Annonser

Filed under: Lennart Persson, POP #22, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: