Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5+6] Efti gör soloskiva!

I POP #4 kunde vi som första tidning i Sverige meddela att Efti i största hemlighet höll på med ett soloalbum i en studio någonstans utanför New Orleans. Med ingen mindre än Daniel Lanois.

Men inspelningarna har avbrutits. Splittringen lär, enligt mycket initierade och till POP närstående källor, vara en ömsesidig överenskommelse. Experter som POP talat med är inte förvånade.

— Det här kommer verkligen inte som någon överraskning, säger rockkritikern och författaren Greil Marcus. Efti har ju redan under sin tid med Midi och Maxi visat prov på en professionalism som få kan matcha. Midi, Maxi & Efti var ju vad man brukar kalla musiker-musiker, artister som uppskattas av andra artister för sin skicklighet.

En annan som har åsikter i ämnet är tidningen POP:s Jan Gradvall, en av de första som hyllade trion i svensk press.

— Det märktes ju tydligt att Efti inte skulle kunna ingå i någon grupp speciellt länge. Redan när Brian Eno skulle producera några av trions tidiga singlar var hon genast där och spelade congas på hans flint. Bara för att visa sitt missnöje.

POP ringde upp Eno för att höra om det stämde.

— Jo, det är sant att hon upprepade gånger spelade congas på mitt kala huvud, berättar han på telefon från sitt hem i södra England. Men jag har den största respekt för Efti och skulle gärna arbeta med henne igen om hon skulle vilja.

Men just nu ser det ut som om Eftis solokarriär fått ett abrupt slut. Ska hon återförenas med Midi och Maxi? Vad ska Fruitbat säga då? Kommer vi någonsin att få höra hennes redan legendariska duett med Bonnie Raitt?

Inte sedan Beach Boys »Smile« har en skivinspelning omgärdats av så mycket mystik. Enligt Eftis officiella fan clubs nyhetsblad, »Eftilessness«, har mastertejperna från inspelningarna försvunnit och lär ha köpts av en privat samlare i Bayern.

Filed under: POP #05+06,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: