Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #16] I väntan på Robert Gordon

NICK TOSCHES, Peter Guralnick, Stanley Booth. Han är inte riktigt där än, men Robert Gordon har ändå skrivit årets bästa musikbok. Gordon har länge skrivit om Memphis, mest i tidskrifter, och han har gjort dokumentärfilmen »All Day & All Night: Memories From Beal Street Musicians«. »It Came From Memphis« [Secker & Warburg] är hans första bok, en passionerad kärleksförklaring till Memphis och den musik staden har lämnat ifrån sig. Den musik man hittar om man går in på bakgatorna, in i skuggorna, in på de mörkaste klubbarna.

Vår hjälte Jim Dickinson berättar de bästa, grövsta historierna och Alex Chilton stiger fram som det vrickade geni han är. Vi möter Dan Penn, Chips Moman och Memphis coolaste bluesman, Furry Lewis. Vi får de sorgliga historierna om den självdestruktive gitarristen Charlie Freeman och den begåvade, men själsligt plågade pianisten Phineas Newborn JR.

Gordon har dessutom satt ihop ett soundtrack till boken, utgivet på Upstart Records. Blir det ert första möte med Mud Boy & The Neutrons har ni mycket att ta igen.


Lennart Persson

Annonser

Filed under: POP #16, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: