Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #9] Rock on!

TATUERINGAR & ROCK’N’ROLL är två synonyma begrepp. Därför var tatuerings- och airbrushmässan »Battle of Vikings« i Eriksdalshallen på Södermalm här i Stockholm en av sommarens stora händelser. Ni var väl där? Ni missade väl inte mässan av tatueringskonstnärer, airbrush, nagelkonst, bodypaint och piercingdignande smörgåsbord? Eller lördagkvällens röj med Rat Salad och Straight Up? Tänkte väl det.

Vad tycker jag då om Yngwie Malmsteens senaste alster »The Seventh Sign«? Ja, att Yngwie kan spela gitarr är sedan länge ett välkänt faktum. Men lite i skymundan av dessa fingerbänderier kommer det faktum att han på senare år även har lärt sig att skriva låtar. Steffen Lystedt, skådisen, sa något tänkvärt om gitarrvirtuosen Malmsteen när han och jag svingade en bägare på Kellys Bar för en tid sedan. Den mycket musikintresserade Steffen menade att man måste älska klassisk musik för att till fullo uppskatta Yngwies låtskrivarkonst. Felet med »The Seventh Sign« är att Yngwie har låtit sin kärlek till den klassiska musiken vika tillbaka för mer traditionell tung och dieseldoftande rock’n’roll. Dessutom saknar sångaren Michael Vescera sin föregångare Göran Edmans själ och hjärta. Slutbetyg: Yngwie kan bättre. Detta är fjärran de stordåd han presterade på förra albumet »Fire and Ice«.

Det sägs att Hempo Hildén och Lil Terselius går i giftastankar. Eller är det bara rykten?

Nu har det bildats en fanklubb till den tidigare verksamme men numera döde Toto-trumslagaren Jeff Porcaros minne. Du kan skriva dit. Adressen är: Jeff Porcaro Memorial Fanclub, c/o Peter Yttergren, Oskarsparken 2, 702 12 Örebro.

Vad betyder egentligen AOR? Adult Oriented Rock, Air Oriented Rock eller någonting annat? Detta är för mig fullständigt ointressant. Fråga inte vad Journey kan göra för dig, fråga i stället vad du kan göra för Steve Perry.

Brittiska Cathedrals framträdande på Hultsfredsfestivalen kändes en aning splittrat. Grabbarna har problem. Trumslagarproblem. Tidigare har de förlorat Joe Hasselvander, som var utlånad från amerikanska Pentagram och nu är det Barry Stern (amerikanska Trouble) som håller i stockarna. Lee Dorrian, Cathedrals karismatiske frontman, säger: »Cathedral har alltid varit ett brittiskt heavy metalband, så vi skulle föredra en brittisk trumslagare.«

Många menar att tunga och dieseldoftande rockers är en samling arroganta skitstövlar. Och det stämmer! De flesta tunga och dieseldoftande rockers är en samling arroganta skitstövlar. Men det är också en del av denna genres charm och image.

Till sist — vem saknar Michael Kiske?

Rock on.


Sam Spandex

Filed under: POP #09, Sam Spandex,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: