Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #5+6] Rock on!

DET ÄR DAGS att reda ut begreppen. Är Rob Halfords nya konstellation, Fight, metal eller någonting annat? Eller både och? Har Rob bevisat att gammal är äldst, eller sviker han sina rötter? Ja, alla fans av tung och dieseldoftande rock’n’roll, hur står det egentligen till i branschen sedan NWOBHM (New Wave of British Heavy Metal) ebbade ut i mitten av åttiotalet? Jag lämnar dessa frågor obesvarade, men kan inte låta bli att instämma med sångerskan Doro Pesch när hon kategoriskt slår fast att det inte har hänt särskilt mycket sedan Viva släppte »What the Hell Is Going On«. Och dom var inte ens britter!

Hur står det till med FVASHM (Första Vågen Av Svensk Heavy Metal) då? Ja, denna vår svenska motsvarighet till den brittiska vågen hann ju inte mer än att bli en lätt bris i den tunga och dieseldoftande rock’n’rollens ölbägare innan sleaze metal-banden från Los Angeles vände upp och ned på alla begrepp. Genier som bröderna Ragne och Styrbjörn Wahlkvist, förgrundsfigurer i det mer traditionsbundna gänget Heavy Load, var helt plötsligt passé och hade bara att packa ihop sina pinaler.

Som sagt: nu är det sleaze metal som gäller. Men vad är då sleaze metal? Ja, enkelt översatt kan man säga att det är en fråga om sjaskig och tung och dieseldoftande rock’n’roll med teatrala över- och undertoner, ofta med ett starkt sexuellt utspel och hela tiden med betoning på sjaskig. För det är precis vad dessa grabbar är. Sjaskiga rockers som klär sig i fantasifulla och fräcka scenutstyrslar. Till exempel Kik Tracee och Slik Toxik från USA respektive Kanada. Här hemma i Sverige harvar Backyard Babies på bäst dom kan men har ännu att uppnå samma party-level som Yale Bate och Swedish Erotica. Dalton då? Nej, det är en sak att se ut som sleaze metal, det är en annan sak att verkligen vara det. Sleaze metal är lika mycket attityd som sound.

Steffen Lystedt, skådisen ni vet, sågs svinga en bägare med Y&T:s sångare Dave Meniketti när denne besökte Sverige häromsistens. Jag hann växla några ord med den musikintresserade Steffen på Kellys Bar några dagar senare.

Hur blir man en bra musiker? Jo, genom att vara hängiven sitt instrument. Genom att öva, öva, öva! Det finns inga genvägar.


Sam Spandex


FOTNOT: Gruppen Viva var från Tyskland och utmärkte sig med ett tungt och melodiöst sound och fräcka Hans Arnold-inspirerade konvolut. Tyvärr fick de se sig förbisprungna av landsmännen och genrebröderna i Accept respektive Scorpions, vilket sedermera ledde till gruppens splittring.


Heta Högen

IRON MAIDEN
»The Number of the Beast« [LP]
En klassiker.
Lika aktuell nu som då.

BLUE MURDER
»Nothing But Trouble« [CD]
Ronnie James Dio jublar uppe på sitt silverberg.

SCORPIONS
»Face the Heat« [CD]
Het!

DON DOKKEN [sångare]
Nej, han är inte aktuell just nu, men jag önskar att han vore.

ANDERS TENGNER [VJ]
Håller stilen.

Filed under: POP #05+06, Sam Spandex,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: