Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #4] Rock on!

VARFÖR ÄR DET så ont om bra kvinnliga rockgitarrister? Det är dags att en gång för alla ge det enkla svaret på denna kontroversiella fråga.

Det är ju så, alla fans av tung och dieseldoftande rock’n’roll, att en gitarrs form påminner om en kvinnas. På scenen utför gitarristen en sexuell symbolhandling. Och blott män vet ju att smeka en kvinna. Om ni händelsevis skulle råka på en bra kvinnlig rockgitarrist, så är hon alltså lesbisk. Hur jag vet det? Är Neil Peart en trummis i yttersta världseliten?

Anne-Sophie Mutter, säger någon; en fiol påminner ju till formen om en gitarr. Ja, det stämmer, men en fiol är också mycket mindre. Anne-Sophie Mutter och andra kvinnliga violinister i världseliten låter sig inspireras av sina moderskänslor. Fiolen är ett barn som de vaggar till sömns med finstämda melodier. Sen kan de vara lesbiska ändå, för även lesbiska kvinnor kan ju tycka om barn, eller hur.

Steffen Lystedt, skådisen ni vet, sågs hand i hand med Lee Aaron när hon besökte Stockholm häromsistens. Jag växlade några ord med den mycket musikintresserade Steffen på Kellys Bar några dagar senare.

Då blev det dags att ställa nästa kontroversiella fråga. Och ge nästa enkla svar. Vad för slags instrument kan rockbrudar spela utan att förlora sin värdighet? Trummor och tamburin.

Det sägs att Doro Pesch och Rupert Everett går i giftastankar, eller är det bara rykten?

Sheffieldboysen Def Leppard var först med att placera scenen mitt i arenan. Nu kan det avslöjas att våra egna hjältar Candlemass snart kommer att ta steget fullt ut: de skippar dyrbara scenbyggen och använder hela arenan som scen. Grabbarna kallar konceptet »Metal on Ice« och planerar en turné med AIK i höst. Låtrepandet har under sommaren varvats med skridskolektioner. »Av säkerhetsskäl«, meddelar sångaren Thomas Wikström. »Det skulle ju se fjolligt ut om vi gled omkring med hjälm.«

Svenska kvinnor; sluta upp med att använda negrer som sexslavar!

Ibland, när månen är full och natten farlig, tar jag fram min bootlegvideo på en av den sorgligt underskattade vikingagruppen Thors konserter. Ljudet är dåligt — han öppnar åt Anvil och alla vet ju hur snåla de var med förbandens soundcheck, minns »Metalfest« i Düsseldorf — men vilken fräck show denne urkraft till man bjuder på! Undrar vad han gör i dag.


Sam Spandex


Heta Högen

IRON MAIDEN
»The number of the beast« (LP)
En klassiker. Lika aktuell nu som då.

MEMENTO MORI
»Rhymes of lunacy« (CD)
Innovativ heavy metal med halsbrytande taktbyten och intressant sång.

THOMAS WIKSTRÖM
Sångare.
Vem sa att det inte kan finnas sväng i en operaröst?

GÖRAN EDMAN
En annan sångare med oändliga resurser.

JÖRGEN EDMAN
En annan sångare.

Filed under: POP #04, Sam Spandex,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: