Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #22] Album: TOBIN SPROUT – Carnival Boy

TOBIN SPROUT

Carnival Boy

Matador/Border

Tobin Sprout har under det senaste decenniet varit gitarrist i Guided By Voices, Dayton-bandet som inom vissa alternativrockkretsar upphöjts till gudastatus. »Carnival Boy« är hans första soloskiva. Kevin Fennel från Guided By Voices håller takten på en del spår, Robert Pollard piggar upp »E’s Navy Blue« med extra gitarr och John Shough spelar piano på en låt, men i övrigt är alla ljud Tobins.

De låtar som inte spelades in i Guided By Voices egen studio, har han spelat in hemma på en fyrkanalare. Han är till och med ansvarig för de fotorealistiska oljemålningar som pryder konvolutet.

Skivan låter, inte speciellt överraskande, mycket som Guided By Voices. Tobin har säkert vuxit upp med samma musik strömmande genom pojkrummet som resten av gubbarna — The Beatles, den brittiska invasionen, psykedelia.

Men på »Carnival Boy« utsätts man inte för de typiska — ibland störande, ibland underhållande — Guided By Voices-hyssen. Här finns till exempel ingen låt skriven för gitarr och snarkande i 50-kilos-bjässe (»Ex-Supermodel« från 1995 års »Alien Lanes«), inte heller behöver man i lika stor utsträckning ta på sig gruvarbetarhjälmen för att gräva fram melodierna ur lager av oljud.

Johan Jacobsson

Filed under: Album #22, Betyg 07, Johan Jacobsson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: