Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #22] Album: THE SIDEWINDER – Colonized

THE SIDEWINDER

Colonized

Virgin/import

Kevin Martin och Justin Broderick — här kallade K-Mart och J.K. Flesh — låg tillsammans bakom förra årets fantastiska Techno Animal-album. Med The Sidewinder gör de någonting helt annat: hård, elak, minimalistisk techno med rötter slingrandes runt och kramandes kraft ur potenshöjare som dub, electro och drum’n’bass. Ambitionen är ändå densamma — att med extrema musikaliska medel framkalla ovanliga mentala och fysiska tillstånd.

Medan »Re-Entry«, Techno Animal-skivan, innehöll magnifika djupdykningar i drömmar och hallucinationer orsakade av hip hop-beats, acidslingor och vidsträckta dublandskap är »Colonized« ett koncentrat av ren, våldsam energi. Att lyssna är att låta sig köras över av högljutt mullrande ångvältar med snabbheten och smidigheten hos hungriga reptiler (ännu ett technodjur, trots allt), och i de mest omtumlande ögonblicken, som i den fasansfulla »Total Destruction of Mind and Body«, blir effekten en sorts upphetsad bergochdalbaneglädje på gränsen mellan skräck och extas.

Ändå har jag svårt att riktigt uppskatta det här från början till slut. Ljudbilden är full av muskulösa machobeats, nära släkt med grundattityden i den metalgenre Broderick har sina rötter i (han var medlem i Godflesh), och i mina öron gör det att musiken blir lite väl endimensionell. Men det kan vara mitt problem lika mycket som deras — »Colonized« innehåller tillräckligt mycket egensinnig, kraftfull techno för att platta till de flesta invändningar.

Sebastian Stebe

Filed under: Album #22, Betyg 07, Sebastian Stebe, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: