Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #22] Album: SPEARHEAD – Chocolate Supa Highway

SPEARHEAD

Chocolate Supa Highway

Capitol/EMI

Spearheads frontman Michael Franti inledde sin karriär i början av nittiotalet i rapduon Disposable Heroes Of Hiphoprisy. Franti och hans kumpan Rono Tse var angelägna om att revidera hip hopens stränga regelverk vad beträffar attityder och synsätt, och Franti drog sig varken för att rappa att han var »a jerk«, en tönt, som i »Music and Politics«, eller att hoppa på machomän och böghatare i »Language of Violence«.

Det var ett lika modigt som smart drag. Disposable Heroes Of Hiphoprisy fick spela ihop med Public Enemy såväl som Billy Bragg och Nirvana och omfamnades av människor från alla raser och samhällsklasser. Så småningom ledde dock detta till att de mest betraktades som den där hip hop-gruppen det var riskfritt för vit medelklass att lyssna på, och i och med det var de inte längre lika intressanta bland genrens mest snobbpuritanska diggare och utövare.

Michael Franti fick leta upp ett nytt forum för att få utlopp för sina idéer och visioner. Han bildade Spearhead, ett löst sammansatt musikkollektiv i hemstaden San Francisco, och Spearhead har hittills gjort sig ett namn lika mycket på sitt brinnande sociala engagemang som på sin musik. På »Red, Hot & Cool« från 1994 blev deras »Positive« det mest omtalade bidraget, inte bara för att det är samlingens kanske mest lyckade spår, utan för att de sålde rättigheterna till låten och den medföljande kortfilmen — båda tar upp ångesten inför ett positivt HIV-test — till Röda Korset, som numera använder dem i sin AIDS-upplysningskampanj.

På Spearheads andra album »Chocolate Supa Highway« fortsätter Franti & co att förmedla politiska budskap till en brokig musikalisk mix, och precis som debuten »Home« är det en platta med rötterna i soul, reggae och hip hop. Titeln anspelar dels på Frantis syn på hip hop som »the world wide internet of black people«, dels på gruppens högkvarter The Black Militia Studio som inte bara är en inspelningsstudio utan också en mötesplats för alla de själsfränder som bidrar till den kreativa anda som genomsyrar Spearheads musik. Franti kallar den andan »Hot Chocolate Sauce« och i likhet med grupper som The Roots, Arrested Development och Society Of Soul formligen spritter Spearheads musik av hetta och infallsrikedom.

Jag såg Spearhead i Roskilde förra året, och på bara ett par minuter fick de en seg och bakfull festivalpublik att dansa, applådera, veva med armarna och skråla med i otaliga call-and-response-körer. Det är en av de i särklass bästa konserter jag varit på, och även på skiva lyckas Spearhead förmedla en lekfull och påtaglig livekänsla.

Och »Chocolate Supa Highway« är ett fenomenalt album. Det musikaliska spektrat är brett, här samsas strama och kyliga stråkar som i Marvin Gaye-ekande »U Can’t Sing R Song« tillsammans med sitarer och orientaliskt klingande sångharmonier i »Comin’ to Getcha«. I »Wayfarin’ Stranger« står refrängens klockrena countryharmonier mot en murrig botten av reggaetrummor, och i »Madness in Tha Hood« följs sångerskan Trinna Simmons mäktiga stämma av ett förstrött jazzpiano.

Samspelet mellan Franti och Trinna Simmons är avgörande för gruppens kemi. Franti reciterar i lika hög grad som han i traditionell mening rappar, och utan hennes vokala motvikt hade han säkert kunnat framstå mest som en mässande Bror Duktig — ungefär så som det gick för Arrested Developments Speech när han gav sig ut på solokvist — men nu lyfter samspelet dem emellan låtarna till himmelska höjder. Lyssna bara på den avskalade »Keep Me Lifted« och, framför allt, den stolt svängiga »Gas Gauge (Tha World’s in Your Hands)«.

Jämte The Roots »Illadelph Halflife« är »Chocolate Supa Highway« höstens skönaste balans mellan groove, intellekt, förnuft och känsla.

Anna Hellsten

Filed under: Album #22, Anna Hellsten, Betyg 08, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: