Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #22] Album: PAPERCLIP PEOPLE – The Secret Tapes of Dr. Eich

PAPERCLIP PEOPLE

The Secret Tapes of Dr. Eich

Planet E/import

Som Paperclip People släpper den allvarlige maskinmannen Carl Craig från Detroit musik som är lika själfull som hans andra kompositioner, men knasigare, brusigare och mer oregelbunden. Vanligtvis suger hans kromade techno näring ur klassiska science fiction-drömmar. Lyssna på 1995 års glänsande album »Landcruising«, en färd med ljusets hastighet genom asteroidstormar, atmosfäriskt surr och pulserande hjärnvågor.

På den här skivan svischar hans rymdfarkost in i en bergvägg. Sedan zoomar Carl in bucklorna i plåten, lyfter fram de rostiga och fula delarna av tonerna, tills han befinner sig ganska långt från musikaliska arbetskamrater som Derrick May och Juan Atkins. Han spänner upp stulna gitarrsträngar i studion, sparkar på dem, samplar knastrande gamla rullbandare och lyckas — på ett smått magiskt vis — landa närmare ord som »soul« och »house« än på sina tidigare skivor.

Den schweiziska gruppen Yello var en av de främsta anledningarna till att Carl Craig intresserade sig för musik i början av åttiotalet. Dieter Meier och Boris Blanks lekfulla, syntetiska experiment på skivor som »Solid Pleasure« inspirerade honom till enkla dubförsök. Han spelade upp ljud från en bandspelare, spelade in med en annan bandspelare, spelade upp kopian, gjorde en ny kopia av den och upprepade processen under andlösa timmar. Till slut var de gitarrslingor han börjat med förvridna till funkiga ljudspiraler.

»The Secret Tapes of Dr. Eich« innehåller många liknande tripper, om än i mer sofistikerad form. »Country Boy Goes Dub« och »Steam« låter som om ett gäng indiska harpor proppats ned i en matberedare tillsammans med ett par moogsyntar. Det är hårt, groovy och rysligt skojigt.

Carl Craig må fortfarande vara Detroits buttraste technofigur. En man som avskyr att le. Men någonstans, långt inne bland de funkigaste synapserna i hans hjärna, kan han inte sluta skratta.

Fredrik Strage

Annonser

Filed under: Album #22, Betyg 07, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: