Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #22] Album: MUTTS – Mutts

MUTTS

Mutts

Lund/PolyGram

»Everybody Wants to Be a Star«. »I Need You». »Alone«. »Sunday«. »The Very Last Summerday«. Svensk pojkrumspop med Beatles, The Who, Small Faces, The Jam, Elvis Costello och The Undertones som självklara referenser. Det vore tjänstefel att påstå att den här Malmö-trion bryter någon ny mark.

I kölvattnet på Brainpool och den brittiska popvågen har Sverige sett en hel del band av den här typen krypa fram de senaste åren. Rätt många har redan hunnit krypa tillbaka också. Så varför ska vi bry oss om Mutts? De har ju uppenbarligen ingen vidare fantasi när det gäller titlar. Och Brainpool gör ju redan den här grejen så fulländat bra.

Visst, sant. Muns debutalbum är ingen sensation. Här finns såväl trista och fåniga låtar (»I’m the Pacman«) som halvroliga Kask/Birde-plagiat (»The Very Last Summerday«). Textmässigt är det på sina håll både trött och nött. »Some people are ready to give up anything they want to get famous«, från inledande »Everybody Wants to Be a Star«, är inte direkt en öppningsrad som kommer att gå till historien. Man behöver heller inte vara fonetikkonnässör för att identifiera Håkan Åkessons svengelska accent.

Sedan är det möjligt att Mutts medvetet velat låta »1978« och lyckas i så fall hyfsat. Själv tycker jag att den ljudbild som Chips Kiesbye från Sator rattat fram känns aningen endimensionell.

Men, och det är ett men i fetstil, här finns riktigt bra låtar också. Ett helt knippe. »I Need Needles« är en rysligt refrängklibbig sak om vikten av att få känna att man lever, »Southpark Avenue 4 AM« lånar kärleksfullt lätthet och snits från Ray Davies och »Sunday« skulle faktiskt kunna vara den näst bästa svenska poplåt som gjorts om söndagar (den bästa är »Söndag« med Kommissarie Roy).

Det skulle faktiskt gå att nämna några till, så jag kan inte annat än be er hålla ögonen På den här trion. Men det är antagligen nästa album ni ska ha med Mutts.

Håkan Steen

Filed under: Album #22, Betyg 06, Håkan Steen, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: