Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #22] Album: MOBB DEEP – Hell on Earth

MOBB DEEP

Hell on Earth

Loud/BMG

I somras lånade fyra av medlemmarna i Mobb Deeps crew en Chevrolet av rapparen Prodigy och gasade ut på Manhattans West Side Highway. En lastbil dök upp från ingenstans och hela gänget kraschade på motorvägen. Tre av dem blev mörbultade och den fjärde, Scarface, dog omedelbart.

»My man took it to the grave with him«, sa Havoc i Mobb Deep några månader senare.

Han syftade inte bara på talangen, den osvikliga känslan för råa rader och klösig hardcore som deras vän haft, utan den lilla tatuering i form av en drake som sitter på alla högerhänder i Mobb Deeps liga.

Prodigy och Havoc är visserligen kärnan i bandet, men de omger sig med en hord av blodsbröder, varav några är okända skummisar från Queensbridge och andra stjärnor i Wu-Tang Clan. På sitt tredje album grisar de ner sin redan ofräscha rap med sot, avgaser och jobbigt hård citykänsla. Låtarna lappas ihop av tuffare ljud än förut; jazzpartierna från förra skivan mejas ner med Uzi och begravs under läskiga, knastriga maffiasyntar.

Vassast är »Man Down« och »G.O.D. Pt. II« där Prodigy och Havoc turas om att gnälla fram ljus soul och rosselrabbla som Tom Waits med crackbong och Kangol-mössa. På några spår får de besök av polarna Method Man, Raekwon och Nas som gör lika bra ifrån sig som sist de hjälpte duon. Här finns också den fantastiske Big Noyd från Queensbridge som börjar brinna så fort han öppnar käften.

»Hell on Earth« handlar om livet i Amerika. Havoc och Prodigy riktar strålkastare mot ruttna kvarter och skriker ut funkiga klichéer om att visa »the real shit«. Först när ljuset faller på deras egna hjärnor blir det riktigt spännande. Mellan beatsen exponeras repiga polaroider av drakar och demoner.

Fredrik Strage

Filed under: Album #22, Betyg 07, Fredrik Strage, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: