Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #22] Album: MARK OWEN – Green Man

MARK OWEN

Green Man

RCA/BMG

Man kan säga att det är sextiotalsreliken Lulu som är ansvarig för att Take Thats meste hjärtekrossare Mark Owen valt att göra Beatles-influerad flumpop snarare än lättviktig soul och R&B. Lulu var förband till Take That under en av deras turnéer, och i samma veva som Robbie började ta till droger och sprit för att berika sitt liv valde Mark att följa Lulus råd. Han lärde sig meditera.

I och med det bytte han musiksmak, och plötsligt betydde Radiohead och Paul Weller mer än hans vanliga R&B-plattor.

När det i april i år blev dags för Take That att ta adjö av fansen och ansvar för sina framtida liv valde Mark, liksom Gary och Robbie, att satsa på en solokarriär inom musiken. En värld som tidigare bara hört Take Thats minste men populäraste medlems klensång i låten »Babe«, ställde sig tveksam till projektet. Men resultatet, som Mark döpt till »Green Man«, kan nog förvåna en del. Inte bara för att han lyckats få Craig Leon, producent för bland andra Blondie och Ramones, och John Leckie, producent för till exempel Radiohead och Kula Shaker, att jobba med, utan även för att han skrivit alla låtar själv, och att åtminstone några av dem är helt okej. Singeln »Child« låter Take That-möter-John Lennon och »Clementine« har en glad iiiah-iiiahrefräng.

Men skivan, som består av en stor del pop, lite country, lite flum och låtar med titlar som »Second-Hand Wonderland«, blir i längden en sorts Kula Shaker-light som inte känns så kul. Och Take That-fansen kommer inte att jubla åt något annat än »Child«-videon, där Mark visar överkroppen.

Johanna Swanberg

Annonser

Filed under: Album #22, Betyg 05, Johanna Swanberg, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: