Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #22] Album: THE GOURDS – Dem’s Good Beedle

THE GOURDS

Dem’s Good Beedle

Munich/MNW ILR

Det har under året talats mycket om »no depression«, ett slags bastard hillbillymusik i skarven mellan gammal country och ny rock. Utgångspunkten verkar vara lika delar Hank Williams och de första Uncle Tupelo-plattorna. En hel del av det jag hört i denna nya genre är mest bara slarvigt spelat och sjunget, maskerat som lo fi och inte speciellt kul.

»Dem’s Good Beedle« är något annat, även om den säkert räknas dit. The Gourds är för mig mer »no nonsense«. Det är lysande akustisk/elektrisk pop med djupa rötter i den amerikanska musiktraditionen. Utan krångel eller krusiduller, utan krampaktiga försök att passa in sig i en »rörelse«.

Gruppen är uppbyggd kring de två sångarna och låtskrivarna Kevin Russell och Jimmy Smith, båda från Texas. En talangfull dragspelare och sångare från Louisiana och en punktrummis från England kompletterar.

Russell och Smith skriver, och det är detta som är plattans stolta ryggrad, utmärkta låtar. Med början och slut, kanonrefränger och melodier som stannar i huvudet. Och i hjärtat. Det ekar av Carter Family, Webb Pierce och annan gammelcountry, men ännu mer av The Band och den sorts organiska amerikanska rockmusik som växte fram i deras fotspår. Det är kroppsnära, avskalad och ovanligt fjäskbefriad musik, som talar direkt till mitt hjärta och min kärlek till den traditionen och den attityden. Russel och Smith sjunger dessutom fantastiskt bra, och Claude Bernard lägger en ljuvlig tredjestämma till den karga skönheten i deras röster. Som Danko, Manuel och Helm i The Band, ungefär.

Plattan är enkelt och oerhört avspänt inspelad, men enkelheten ligger i musiken och attityden, inte i en ljudbild som försöker vara lo fi eller tillkämpat antik. Instrumenten låter som instrumenten gör i verkligheten, det är gott om luft mellan dem, och närheten till det man gör framför studiomickarna placerar alltihop mitt på vardagsrumsgolvet.

Lennart Persson

Annonser

Filed under: Album #22, Betyg 07, Lennart Persson, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: