Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #22] Album: LOUISE HOFFSTEN, LASSE ENGLUND & ESBJÖRN SVENSSON TRIO – Kära du

LOUISE HOFFSTEN, LASSE ENGLUND & ESBJÖRN SVENSSON TRIO

Kära du

BMG/RCA Victor

Jag kan inte påstå att jag står den svenska folkmusiken nära. Eller att jag någonsin känt någon anledning att krypa närmare.

Jag kan heller inte påstå att den här djupdykningen i svenskt visarkiv har förändrat den känslan. Det finns mer blodfylld, mer baktaktssvängig, mer sensuell och mindre naturromantiskt tjafsande folkmusik på annat håll.

Men det här kan jag ändå inte fly undan. På den här plattan finns ögonblick, rätt många, av djup och förtätad skönhet. Ögonblick då Louise Hoffsten visar Rydé, Fredriksson, Törnqvist, Ekdahl och alla de andra att hon spelar i en helt annan division. Ögonblick då närheten, inkänningen och den nakna känslan är total, insprängd i varje ton, varje andetag som kommer över hennes läppar. Ingen annan sångerska i det här landet når dit. Marie Bergman, möjligen. Carola, om hon någon gång hade haft vett att frigöra sig från det infantila, millimetertunna material hon kastar bort sin röst på.

Välkändheter som »Här är gudagott att vara« och »Kristallen den fina« tolkas så att jag aldrig mer vill höra några andra tolkningar. Enkelt och återhållsamt, med känslorna i kristallklart fokus. Låtarna »Så ödsligt molnen på himlen gå« och »Vid vassen av den krökta ström« har komp som är modern, Daniel Lanois-mullrande ljudmystik, men det är något med kombinationen satsmelodi och naturtexter som blir för mycket fäbodvall för mig. Likaså »Näckens polska«, som förvandlar romantik till patetik. Moraliteten »Där tjänte en flicka« har också ett drag av vadmal, men Hoffsten spelar ut texten om gruvliga barnamord så övertygande att man nästan slutar andas. Andra låtar, och framför allt texter, känns mindre tidsbundna och lättare att ta till sig. »Det sorgsna hjärtat«, det finlandsvenska kärleksvemodet i »Du är så vacker för mina ögon«, den längtansfyllda »Om dagen vid mitt arbete« och den märkligt filosofiska betraktelsen över en man som svikit i »Jag unnar dig ändå allt gott« är förkrossande vacker kärleksdramatik man väldigt lätt planterar i nuet. Hoffsten släpper inte ett ord ifrån sig utan att först ha vaggat det långt inne i själen.

Man har i det sammanhanget svårt att fatta att den här plattan är gjord på bara några dagar, med minimala förberedelser och nästan ingen eftertanke. Jag har till exempel svårt att fatta varför man lämnat kvar Hoffstens ytterst interna fniss i »Akvarell« när man gjort slutmixen. Och någon gång låter det väl snabbt ihopkommet, som när Lasse Englund allt för tydligt lånar gitarrmotiv från Lanois eller Ry Cooder. Men oftast känns det här mötet som en sällsynt lyckad idé.

Englund är för det mesta ett under av känslig smakfullhet och Esbjörn Svensson Trio ger gång på gång prov på en vattentät, organisk bandkänsla som inte kan ha växt fram på annat sätt än genom att spela, spela, spela. Med märkbar och obekymrad lätthet växlar man mellan ursvenskt Lasse Gullin-vemod och rått, respektlöst, amerikanskt jazzkräng.

Man kan bara hoppas att det här gänget håller sig kvar även nästa gång Hoffsten är i studion. Och att man tar avstamp i det man gör på den här plattans »Det sorgsna hjärtat«, där musikerkemin och helhetskänslan är som mest total och omedelbar. Där finns fröet till nästa Hoffsten-platta, både modig och innerlig och kommersiell.

För en som nästan spelat sönder spåret »When the Blue Is Gone«, men hade väldigt svårt för rock’n’roll-klyschorna på resten av hennes senaste album, känns den här plattan som en mycket välkommen öppning för Hoffsten. Går hon vidare med det här experimentets vidöppna sinne och nakna uttryck i behåll blir hon livsfarlig.

Lennart Persson

Filed under: Album #22, Betyg 07, Lennart Persson, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: