Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #22] Album: JERRY GARCIA & DAVID GRISMAN – Shady Grove

JERRY GARCIA & DAVID GRISMAN

Shady Grove

Acoustic Disc/import

Efter trettonde och sista spåret på den här skivan är det tyst i kanske en minut eller så, sedan börjar Garcia och Grisman på ännu en låt. Det slutar några minuter senare i ett stort garv. Och det är på något vis en bra bild av musikern Jerry Garcia — han kunde inte sluta spela, och han verkade finna en ständig glädje i spelandet.

Missförstå inte denna reflektion, jag är inget Deadhead. Jag har varit på en enda Dead-konsert, det var i början av sjuttiotalet. Jag somnade, bokstavligt. Jag äger inga Dead-plattor.

Men parallellt med Grateful Dead var Garcia också, mer privat, en hängiven utövare av alla de musikstilar som växte fram och blomstrade på tjugo- och trettiotalen. Old timey-country, traditionell jazz, bluegrass, Söderns blues. Han kunde inte sluta spela. Och han gjorde det med stor glädje. Även i The Deads musik kunde man se att han var en viktig länk mellan den amerikanska folkmusikskatten och flera yngre generationer — delar av texten till »Uncle John’s Band« kan direkt härledas till en traditionell låt som »The Same Old Story the Crow Told«! — men på egen hand kunde han i ännu högre grad utveckla denna kärlek.

Under hela nittiotalet, ända fram till sin död häromåret, åkte han regelbundet till David Grismans studio i Mill Valley för att spela in tillsammans med Grisman. Informellt och avspänt, utan allvarlig tanke på att materialet skulle ges ut. De spelade in timme efter timme och de hoppade från genre till genre, vissa låtar spelades en enda gång medan andra återkom gång på gång och finslipades allt mer. Ibland månade man mer om slutresultatet, ibland mindre. Garcia spelade akustisk gitarr, Grisman växlade mellan mandolin och banjo. Ibland var man ensamma, ibland hoppade andra musikervänner in.

Nu har Grisman grävt fram allt materialet och sorterat upp det genrevis. Hans plan är att på sin egen hemkörda etikett ge ut en volym med jazz, en med country, en med bluegrass, en med nutida folkmusik, en med akustisk rock. Denna första volym har ett tema som anknyter till det sena femtio- och det tidiga sextiotalets starka och inflytelserika folkmusikvåg — här finns en rad sånger som under den perioden grävdes fram ur den amerikanska myllan. Bergsmusik från Appalacherna, jug band-låtar, skotska folkballader, sånger från det amerikanska inbördeskriget, till och med »Whiskey in the Jar«, via the Clancy Brothers. Musik som Garcia, och Dylan och många andra, kom att älska i sitt sökande efter musik med mer substans än Patti Page och Bobby Vee. Musik man hittade på plattor från bolag som Folkways, Elektra, Riverside och på en allt stridare ström av privatutgivna bootlegskivor med deltablues och hillbillysånger. Grisman köpte många av sina på Izzy Youngs Folklore Center på MacDougal Street i Greenwich Village. Och nu flyter de upp till ytan igen.

Det finns en stor och innerlig värme i inspelningarna, en alldeles tydlig kärlek till sångerna och traditionen. Ibland spricker rösten, ibland smyger sig en falskton in, ibland spelar man fel, men det är betydelselös kritik. Det är engagemanget, glädjen och den täta stämningen som är det viktigaste.

Och Garcia, som i början av sextiotalet hade en sköldpadda döpt efter den legendariske banjospelaren Doc Boggs, hade alldeles säkert gillat Grismans pedagogiska utgåva. I ett tjockt, separat häfte finns infospäckade texter om folkmusiktraditionen, om sextiotalets återupplivande av den och separata essäer om alla de olika sångerna och från vem och var man plockat upp dem. Självfallet finns också alla sångtexter med.

Folkmusik är kul. Fast det är också så att om man lyssnar på hur Garcia och Grisman tar sig an mördarballaden »Fair Ellender«, så gammal att ingen riktigt vet var den kommer ifrån, så blir etiketter som »folkmusik« helt oväsentliga. Då blir det helt enkelt bara oerhört vacker, oerhört gripande musik.

Lennart Persson

Filed under: Album #22, Betyg 07, Lennart Persson, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: