Tidskriften POP revisited

Tidningen Pop blir blogg

[POP #22] Album: HARDY NILSSON – Härifrån

HARDY NILSSON

Härifrån

MCA

När Hardy Nilsson spelar på studentställen framöver, vilket de tydligen gör ganska ofta, lär de få räkna med att det står killar längst fram och vrålar »Common People« på överdriven östgötska. Fanzineskribenten i »Percy tårar« är numera betydligt mer känd än Skelleftebandet som gav honom sitt namn. Så kan det gå.

Om detta på något vis ligger kvintetten i fatet nu när deras tredje album ska lanseras av ett stort skivbolag och »Faller tillbaks« ska bli en radiohit återstår att se. Men en bra popsång kan som bekant övervinna det mesta och det finns faktiskt ett helt gäng sådana på den här plattan. Ett album som ursprungligen var tänkt att produceras av Jon Auer från The Posies. På grund av en utdragen USA-turné lyckades inte Auer komma loss, men han medverkar i alla fall på en låt, den larmiga »Blundar & bränner«. Vilken han nog log belåtet åt vid första lyssningen, då den närmast kan beskrivas som en kärleksförklaring till Posies »Frosting on the Beater«-platta.

Hela albumet präglas av en tuffare, modernare, mindre nostalgisk och lite mörkare ton än föregångarna »Är det värt det?« och »Att ha och inte ha«. Där förra plattan bitvis var Abba är den här snarare John Holm, även om Hardy Nilsson precis som idolerna i Posies och Teenage Fanclub fortfarande har ryggraden i Big Star, Cheap Trick och annan amerikansk kraftpop från sjuttiotalet. Och då Hardy för första gången valt att jobba med en producent, Martin Hennel i Malmö, låter de den här gången om inte fränare så betydligt fräschare än tidigare. Samt mer angelägna, skulle jag vilja påstå. Janne Petterson sjunger med större eftertryck, orden har blivit viktigare.

Som vanligt håller Hardy Nilsson inte hela distansen ut, vare sig lyriskt eller låtmässigt. Men lyssna på Olle Ljungström-skarpa »Härifrån«, John Holm-känsliga »Så lugn, så stor« eller Matthew Sweet-rocken i »Bara just i kväll« och hör det perfekta alternativet för alla som söker ett Kent med färre poser och pretentioner.

Håkan Steen

Annonser

Filed under: Album #22, Betyg 06, Håkan Steen, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: